Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την κατανάλωση λαχανικών!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την κατανάλωση λαχανικών

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την κατανάλωση λαχανικών!!!

 

Τα λαχανικά είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Παράλληλα με τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα δευτερεύοντα μειονεκτήματα. Τα λαχανικά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μια πλήρη τροφή αφού είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες, λιπαρά, θερμίδες και βιταμίνη Β-12, τα οποία βρίσκονται μόνο σε ζωικές τροφές.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση και ο μη ασφαλής χειρισμός των λαχανικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ασθενειών, έκθεσης σε φυτικές τοξίνες, κοιλιακής δυσφορίας και έλλειψης μετάλλων στον οργανισμό.

Ορισμένα λαχανικά έχουν κάποιες περίεργες παρενέργειες:

Δυσοσμία στην αναπνοή και άσχημη μυρωδιά του σώματος

Λαχανικά όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο προκαλούν δύσοσμη εφίδρωση και αναπνοή μετά από λίγες ώρες από την κατανάλωσή τους. Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας χημικών ενώσεων του θείου, όπως το διμεθυλοσουλφίδιο και το υδρόθειο. Αφότου περάσουν μέσω του εντερικού τοιχώματος στην κυκλοφορία του αίματος, εκπνέονται μέσω των πνευμόνων ή εκκρίνονται μέσω του ιδρώτα, του σάλιου και άλλων υγρών του σώματος.

Απώλεια μετάλλων και κοιλιακή δυσφορία

Η διαιτητική ίνα στα λαχανικά έχει την ικανότητα να ενώνεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος και έτσι μειώνει την απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Τα λαχανικά που περιέχουν οξαλικά οξέα, πολυφαινόλες και φυτικά οξέα παρεμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων.

Επίσης, τα ινώδη λαχανικά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή αερίων στο πεπτικό σύστημα. Λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το κρεμμύδι, οι πατάτες, τα ραπανάκια και τα φασόλια είναι γνωστές “ένοχες” τροφές για τα αέρια στο έντερο. Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας βακτηρίων που παράγουν αέρια, όταν διασπώνται στο έντερο. Προκαλούν τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων αερίων στο έντερο.

Λαχανικά που περιέχουν goitrogens

Οι goitrogens είναι “βρογχοκηλογόνες” ουσίες που βρίσκονται στα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα γογγύλια και οι γλυκοπατάτες και επηρεάζουν τη χρησιμοποίηση του ιωδίου στον οργανισμό ή την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτά τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, είναι υπεύθυνα για την διόγκωση του θυρεοειδή αδένα. Η επίδραση των goitrogens ενισχύεται αν το ιώδιο στη διατροφή σας είναι ήδη περιορισμένο, όπως συμβαίνει σε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων.

Φυτικές τοξίνες

Μερικά λαχανικά περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να αποδειχθούν τοξικές, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια πατάτα περιέχει τις ουσίες solaine και chaconine, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και κράμπες. Μόνο το καλό μαγείρεμα τις πατάτας σε θερμοκρασίες άνω των 170°C βοηθά στην καταστροφή αυτών των τοξινών.

Πολλά λαχανικά μπορεί επίσης να μολυνθούν με τοξικά φυτοφάρμακα ή να έχουν μολυνθεί με μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα λαχανικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τμήματα που είναι λερωμένα να τα κόβετε και να πετάτε καθώς είναι πιθανές εστίες βακτηρίων.

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika