Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις – 390 ευρώ η εθνική σύνταξη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

katrougkalos

Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις – 390 ευρώ η εθνική σύνταξη

Για τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τέλος οι επικουρικές συντάξεις» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές».

«Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» σημείωσε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα.

Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από την φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί.

Επιπλέον εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία ακόμη οριζόντια μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. «Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μία ελληνική μεταρρύθμιση σαν γενικό ισοδύναμο. Άρα η ανάγκη να κάνουμε μία μεταρρύθμιση είναι δική μας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα τρένο που έχει 2,5 εκατ. συνταξιούχους και τρέχει στην κατηφόρα. Στο τέλος έχει ένα βάραθρο, την χρεοκοπία».

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πράγματι μία δέσμευση που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Η αριστερή πολιτική είναι να συμμαζέψεις τα ελλείμματα. Εμείς το μνημόνιο θα το σεβαστούμε αλλά δεν θα σεβαστούμε το τσεκούρι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του συστήματος, εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους και «θα παρέμβουμε διορθωτικά για να προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις».

Σήμερα το υπουργικό για το ασφαλιστικό

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα ακούσει την εισήγηση του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και θα δοθούν οι γενικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Το μοντέλο που προτείνει η επιτροπή σοφών είναι το μοντέλο της Σουηδίας. Εγώ δεν θέλω να πάρω κανένα μοντέλο όπως είναι. Γι’ αυτό ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η εθνική σύνταξη. Εγώ θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο μία αλλαγή σε αυτό το μοντέλο με την εθνική σύνταξη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αν η κυβέρνηση δεχόταν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως πρότειναν οι θεσμοί, τότε πολλές από τις επικουρικές θα μειώνονταν.

«Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη των 28»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο για «τσουνάμι μεταρρυθμίσεων» και σχολίασε ότι το υπουργείο Εργασίας κατέληξε στο σουηδικό μοντέλο «χωρίς η χώρα μας να έχει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο αυτής της χώρας».

«Η χώρα μας διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά της Ε.Ε. των 28. Μέσα σε αυτό περιβάλλον στον έκτο υφεσιακό χρόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και τάχθηκε υπέρ μίας συνολικής εξυγίανσης του συστήματος και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξηση των προσλήψεων.

Μάλιστα ανέφερε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο της προτάσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο στους ΟΤΑ και την εφαρμογή δύο φορολογικών συντελεστών με 22% για τις επιχειρήσεις και 32% για τα φυσικά πρόσωπα.

 

 

www.madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τύχη βουνό: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ κι όταν το πήγε για φτιάξιμο έπαθε σοκ με την αξία του

Efi Nika

Πάγωσαν οι συγγενείς του νεκρού: Τους είπαν ότι πέθανε από καρκίνο, τον ξέθαψαν & τελικά αποδείχθηκε δολοφονία

Efi Nika

Έτσι και πας… χώρισες: Τα 2 «απαγορευμένα» ελληνικά νησιά για ζευγάρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό χωρισμών – ΦΩΤΟ

Efi Nika