Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Καθηγητής προειδοποιεί: Εφικτός ο εντοπισμός της ταυτότητας χρήστη στο Tor!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20141122_5470547f4f12e

Καθηγητής προειδοποιεί: Εφικτός ο εντοπισμός της ταυτότητας χρήστη στο Tor!!!

 

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Tor αποτελεί δημιούργημα των Η.Π.Α για την διασφάλιση ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο. Κάθε τι ωστόσο που αποτελεί ανθρώπινη επινόηση, διαθέτει τρωτά σημεία που στο πέρας του χρόνου αποκαλύπτονται.

Πρόσφατα η Europol σε συνεργασία με το FBI εξάρθρωσε και σταμάτησε την λειτουργία του παράνομου site διακίνησης ναρκωτικών, Silk Road 2.0 συλλαμβάνοντας μάλιστα έναν εκ των υπευθύνων λειτουργίας της ιστοσελίδας. Ερωτώμενος για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στην άκρη του νήματος παρακάμπτοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Tor, ο επικεφαλής των ερευνών της αστυνομίας δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες αδυναμίες του συστήματος εκμεταλλεύθηκε η αστυνομία.

Αυτά τα ευάλωτα σημεία θέλησε να αναδείξει ο καθηγητής πληροφορικής Sambuddho Chakravarty, ο οποίος σε μελέτη του απέδειξε ότι υπάρχει μέθοδος άρσης της ανωνυμίας των χρηστών του Tor. H μέθοδος που χρησιμοποίησε ο κος Chakravarty κατάφερε και αποκάλυψε την IP address στο 81% των περιπτώσεων των χρηστών, χρησιμοποιώντας την λειτουργία Netflow που βρίσκεται σε routers της εταιρείας Cisco.

Η λογική λειτουργίας του Tor βασίζεται στην αναμετάδοση της δραστηριότητας του χρήστη σε πλήθος υπολογιστών έτσι ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο «τελικός υπολογιστής» του χρήστη, άρα και η διεύθυνση IP και η ταυτότητά του. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Kevin Johnson, CEO της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας SecureIdeas, «όπως σε έναν δρόμο υπάρχουν οδηγοί που παραβιάζουν τα σήματα, έτσι και στο Tor υπάρχουν παρεκκλίσεις που μπορούν να αποκαλύψουν ευάλωτα σημεία. Το να υποθέσουμε ότι το σύνολο της κίνησης στο διαδίκτυο θα ακολουθήσει τις ρουτίνες ασφαλείας του Τοr είναι λάθος».

Καθηγητής προειδοποιεί: Εφικτός ο εντοπισμός της ταυτότητας χρήστη στο Tor
Ακόμα και το δαιδαλώδες σύστημα web traffic του Tor είναι ευάλωτο σε επιθέσεις με στόχο την ταυτότητα ενός χρήστη του

Σύμφωνα με τον Johnson η λειτουργία Netflow, μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των χρηστών του διαδικτύου και μπορεί να παρομοιασθεί με τα στοιχεία του Υπουργείου μεταφορών για την διέλευση των οδηγών από ένα συγκεκριμένο δρόμο. Όπως μπορεί να καταγραφεί το είδος των οχημάτων που διέρχονται από έναν δρόμο, π.χ  15% μοτοσυκλέτες, 25% αυτοκίνητα, 40% φορτηγά, έτσι και το Netflow αναλύει την κίνηση στο internet σε 50% email, 35% περιήγηση στο internet κ.ο.κ.

O Chakravarty εισήγαγε στην σύνδεση του χρήστη μια συνήθη ρουτίνα κατεύθυνσης της κίνησης μέσω κοινών αρχείων HTML στα οποία συνήθως αποκτούν πρόσβαση οι χρήστες κατά την παραμονή τους στο Tor. Ανατρέχοντας στα αρχεία της δραστηριότητας του router ο ερευνητής μπορούσε να ταχτοποιήσει την δραστηριότητα και να αποκαλύψει την ταυτότητα του χρήστη.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι το Tor δεν αποτελεί πανάκεια στην προστασία της ανωνυμίας. Ήδη από το 2009 σε δημοσίευσή τους στο blog της εταιρείας, οι υπεύθυνοι του Τor παραδέχονται ότι υπάρχουν ορισμένα είδη επίθεσης που δεν αντιμετωπίζονται εξαιτίας του υψηλού κόστους και των συνεπειών που θα επιφέρει η αντιμετώπισή τους στην ομαλή λειτουργία του browser.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος συστημάτων ασφαλείας Jayson Street, «Οι χρήστες νομίζουν ότι όταν χρησιμοποιήσουν το Tor είναι ασφαλείς μια για πάντα. Θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο να πάρουν άλλες προφυλάξεις. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές. Αν θες να είσαι προστατευμένος θα πρέπει να ενισχύσεις τα μέσα προστασίας σου».

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Το «ρούφηξε» η αντλία: Τραγωδία σε ξενοδοχείο, 8χρονη είχε μαρτυρικό τέλος στην πισίνα, σοκαρισμένοι οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika