Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστε το συκώτι σας με 6 φυσικούς και ανώδυνους τρόπους! Σώζει ζωές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στο σώμα σας μπορεί να χρειάζεται λίγη ενίσχυση που και που για να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ένας από τους κυριότερους τρόπους με τους οποίους το σώμα ξεφορτώνεται τοξίνες είναι μέσω του συκωτιού. Το συκώτι ρυθμίζει τα περισσότερα επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα και αποβάλλει ένα παράγωγο που ονομάζεται χολή για να βοηθήσει στην διάσπαση των λιπών, προετοιμάζοντας τα για την πέψη και την απορρόφηση.

Όλο το αίμα που φεύγει από το στομάχι και τα έντερα περνάει μέσα από το συκώτι, το οποίο το επεξεργάζεται, το διασπά, το εξισορροπεί και το μετατρέπει σε θρεπτικές ουσίες για το σώμα.

Το συκώτι δουλεύει συνεχώς αποτοξινώνοντας το αίμα και παράγοντας χολή για να αποθηκεύσει τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τον σίδηρο.

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, η διαδικασία της πέψης – ειδικότερα των λιπών – επηρεάζεται σημαντικά.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα αποτοξίνωσης και τα περισσότερα είναι τέλεια.

Αλλά αν θέλετε να εξασφαλίσετε την φυσιολογική λειτουργία του συκωτιού σας, τότε πρέπει να βάλετε αυτές τις 6 σημαντικές τροφές στην διατροφή σας:

1. Σκόρδο

Είτε το λατρεύετε, είτε το μισείτε, το σκόρδο περιλαμβάνει πολλά οφέλη για το συκώτι. Το σελήνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του σκόρδου που αυξάνει την δράση των αντιοξειδωτικών βοηθώντας το συκώτι στην διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ στο σκόρδο που παίζει σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που συμβάλει στην μείωση της πίεσης στο συκώτι. Το σκόρδο επίσης περιέχει βιταμίνη Β6, που λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες στο συκώτι, και βιταμίνη C, τον πιο σημαντικό υπέρμαχο του σώματος κατά της κυτταρικής οξείδωσης η οποία οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων.

2. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και γλουταθειόνη, η οποία παράγεται φυσιολογικά από το συκώτι. Η γλουταθειόνη εμπλέκεται σε αρκετές διεργασίες του σώματος, όπως η κατασκευή και αποκατάσταση ιστών, η παραγωγή χημικών ουσιών και πρωτεϊνών που χρειάζονται στο σώμα και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει 70 mg γλουταθειόνης, η οποία βοηθά το συκώτι στην παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων.

3. Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν το συκώτι εξουδετερώνοντας μεταλλικά στοιχεία, χημικά και φυτοφάρμακα που προέρχονται από τις τροφές και το περιβάλλον. Η ρόκα, το σπανάκι και τα ραδίκια πιστεύεται ότι αυξάνουν την ροή της χολής συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών.

Τα παντζάρια καθαρίζουν φυσικά το αίμα ενισχύοντας την λειτουργία του ήπατος και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν το συκώτι να παράγει ένζυμα που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών.

4. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι υπερτροφές για το συκώτι. Περιέχουν γλουταθειόνη και βιταμίνες C και Ε, που δρουν σαν αντιοξειδωτικά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του ήπατος από την καταστροφή.

Οι βιταμίνες E και Κ στο αβοκάντο δρουν ως αντιφλεγμονώδη προστατεύοντας το συκώτι από βλαβερές φλεγμονές. Τα υγιεινά λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

5. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ αργινίνη, το οποίο είναι απαραίτητο στο συκώτι για την αποτοξίνωση της αμμωνίας. Επίσης, είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του ήπατος.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και σε υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν το συκώτι από την συσσώρευση λίπους. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά είναι επίσης σημαντικά και για την ανάπτυξη γερών μεμβρανών γύρω από τα κύτταρα του ήπατος.

6. Κουρκουμάς

Το σημαντικότερο ενεργό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία. Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του χοληδόχου πόρου βελτιώνοντας την ροή της χολής.

Αναζωογονεί τα κύτταρα του ήπατος και προλαμβάνει την μετατροπή των τοξινών και του αλκοόλ σε βλαβερές ενώσεις για το συκώτι. Προσθέτοντας λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας μπορείτε να προσθέσετε γεύση και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea