Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη στις γυναίκες: Ο ρόλος της πρώτης περιόδου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην πρώτη περίοδο μιας γυναίκας και στον κατοπινό κίνδυνο που διατρέχει να εμφανίσει κατάθλιψη παρουσιάζει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Menopause της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

«Συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στην περίοδο και στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ορμονική λειτουργία της γυναίκας και συγκεκριμένα η διάρκεια έκθεσης στην ορμόνη οιστραδιόλη, ένα από τα τρία βασικά οιστρογόνα που παράγει ο γυναικείος οργανισμός.

Κατάθλιψη στις γυναίκες: Ο ρόλος της πρώτης περιόδου

Όπως υποδεικνύουν τα νέα ευρήματα, όταν η περίοδος της γυναίκας έρχεται για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία, και επομένως εκτίθεται στην οιστραδιόλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος κατάθλιψης φαίνεται να είναι μειωμένος κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και σε διάστημα 10 ετών μετά από αυτήν.

Η παραγωγή οιστραδιόλης και γενικώς οιστρογόνων ξεκινά με την πρώτη περίοδο της γυναίκας και σταματά στην εμμηνόπαυση. Να σημειωθεί ότι εκτός από ορμόνη του φύλου, η οιστραδιόλη επίσης ελέγχει την παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και τον μεταβολισμό της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή-κλειδί που προωθεί το αίσθημα της ευφορίας και του οποίου η έλλειψη συνδέεται στενά με την κατάθλιψη.

«Η μελέτη υπέδειξε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες που περνούν πρόωρα εμμηνόπαυση, για όσες έχουν λιγότερους κύκλους περιόδου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους και για όσες έχουν πιο συχνά εξάψεις» επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια της NAMS, Δρ ΤζοΆνν Πίνκερτον.

Η μελέτη βασίστηκε στο ιατρικό ιστορικό περίπου 1.300 γυναικών ηλικίας 42-52 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη εμμηναρχή φαίνεται να δρα ως έναν βαθμό προστατευτικά για την ψυχική υγεία της γυναίκας. Κατά τα άλλα, επισημαίνουν οι ερευνητές, η πρώτη περίοδος σε μικρή ηλικία συσχετίζεται με ποικίλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Η ηλικία της πρώτης περιόδου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομικότητα μιας γυναίκας, ωστόσο επηρεάζεται επίσης από το βάρος και τη φυσική κατάσταση –αφού έχει παρατηρηθεί ότι στα υπέρβαρα κορίτσια και σε όσα δεν είναι σωματικά δραστήρια η πρώτη περίοδος έρχεται συνήθως λίγο αργότερα από τον μέσο όρο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika