Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και ο κίνδυνος κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών. Με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού να παρατείνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ηλικιωμένων είναι ολοένα και μεγαλύτερος χρόνο με τον χρόνο, επομένως το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται στις ηλικιακές ασθένειες και διαταραχές.

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS), παρουσιάζει μια σχέση ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και στον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στον αντίκτυπο που έχουν οι εξάψεις, καθώς και άλλοι μεμονωμένοι παράγοντες, στις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε δείγμα 1.500 γυναικών 65 ετών και άνω.

Κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας

Η μελέτη υποδεικνύει ότι αρκετοί είναι οι παράγοντες που συσχετίζονται –ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο– με μέτρια έως και σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται:

– οι συχνές εξάψεις,

– η οικονομική ανασφάλεια,

– ο ρόλος φροντιστή που αναλαμβάνει η γυναίκα για ένα άλλο άτομο,

– το κάπνισμα,

– οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους,

– η κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Από την άλλη, πιο προφυλαγμένες από την κατάθλιψη φάνηκε να είναι οι γυναίκες που έχουν σύντροφο ή σύζυγο και όσες εργάζονταν ακόμη μετά τα 65.

«Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει αν αξιολογούνται για κατάθλιψη, ειδικά εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι, αν έχουν ρόλο φροντιστή ή αν αντιμετωπίζουν εξάψεις, κολπική ξηρότητα ή δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους» αναφέρει η Δρ ΤζοΑνν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika