Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Καταπολεμήστε την κατακράτηση υγρών και μειώστε το βάρος σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε,να ανεβείτε στην ζυγαριά και προς έκπληξη σας να συνειδητοποιήσετε πως το βάρος σας έχει αυξηθεί μέχρι 5 κιλά;

Είναι δυνατόν να φάγατε τόσο σε μια ημέρα ώστε να πάρετε τόσο πολύ βάρος κατά την διάρκεια της νύχτας; Πιθανώς όχι.

Όταν μιλάμε για κατακράτηση υγρών εννοούμε την υπερβολική συσσώρευση νερού και άλλων υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και στις διάφορες κοιλότητες του σώματος.

Τα επίπεδα υγρών στο σώμα ρυθμίζονται από ένα περίπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών που δρουν όπως οι ορμόνες (προσταγλανδίνες) και τα περιττά υγρά απομακρύνονται γρήγορα μέσω των νεφρών με τη μορφή των ούρων. Αντίστοιχα, όταν η πρόσληψη και η επάρκεια υγρών είναι χαμηλή, ο ρυθμός παραγωγής ούρων μειώνεται.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να διαπιστωθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος και για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Η κατακράτηση υγρών είναι η πιο πιθανή αιτία.

Η κατακράτηση υγρών είναι μια συχνή πάθηση σε έγκυες γυναίκες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και τα ανενεργά άτομα.

Τα αποτελέσματα της κατακράτησης του νερού περιλαμβάνουν οίδημα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Ευτυχώς, οι ερευνητές γνωρίζουν τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών και έχουν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να μειώσετε την κατακράτηση με μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα σας.

Αιτία: Πάρα πολύ νάτριο

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολύ αλάτι είναι μια σημαντική αιτία της κατακράτησης υγρών, ειδικά αν δεν πίνετε αρκετό νερό για να ξεπλύνετε το αλάτι από τον οργανισμό σας. Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ αλάτι, το σώμα σας διατηρεί το νερό για να διατηρήσει μια φυσική ισορροπία.

Λύση: Τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια απλή λύση είναι να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φυσικές τροφές. Ζυμαρικά, έτοιμες σούπες και κονσερβοποιημένα λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου.

Αντικαταστήστε τα με νωπά ή κατεψυγμένα λαχανικά και σούπες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του παραδοσιακού επιτραπέζιου αλατιού σας με θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων, καθώς τα άλατα αυτά υποτίθεται ότι βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης.

Αιτία : Αφυδάτωση

Το σώμα σας θέλει να ζήσει. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, το σώμα σας αντεπιτίθεται για να βεβαιωθεί ότι έχετε αρκετό νερό στον οργανισμό σας και να επιβιώσει.

Λύση : Πίνετε περισσότερο νερό

Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ (240 ml) ποτήρια νερό την ημέρα, για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σας. Άλλοι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι πρέπει να πίνετε το μισό βάρος του σώματός σας σε νερό.Αν τα 8 ποτήρια νερό σας δυσκολεύουν, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Αιτία: ανεπάρκεια μαγνησίου

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου στο σώμα. Το σώμα σας χρησιμοποιεί μαγνήσιο σε όλες σχεδόν τις διαδικασίες του. Όταν δεν έχετε αρκετό, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και κατακρατά υγρά.

Λύση : Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Προσθέστε τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σπανάκι, το γιαούρτι και τα σκούρα πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε μαγνήσιο και προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Ενώ η κατακράτηση νερού επηρεάζει το βάρος σας, μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να κάνετε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πίνοντας άφθονο νερό επηρεάζετε το βάρος σας, την ποιότητα των επιπέδων του ύπνου και της ενέργειας σας. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε τη σωστή λειτουργία του σώματος σας , έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κατακρατά περίσσεια νερού.

Τι Είναι Η Κατακράτηση Υγρών;

Μεταφράζοντας από το Wikipaidia.com, ο όρος «κατακράτηση νερού» (επίσης γνωστός και ως κατακράτηση υγρών) καταδεικνύει την ασυνήθη συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα ή ανάμεσα στους ιστούς το σώματος.

Το νερό βρίσκεται μέσα, αλλά και έξω από τα κύτταρα του σώματος. Είναι μέρος του αίματος, βοηθώντας στην μεταφορά του και συγκρατώντας το οξυγόνο αλλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μέχρι να φτάσουν σε ιστούς όπως οι αδένες, τα οστά και οι μύες.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα ορμονών, αλλά και ουσιών με ορμονική δράση όπως οι προσταγλανδίνες, για να κρατήσει τον όγκο των υγρών του σε σταθερό επίπεδο.

Αν πιείτε πολλά υγρά μέσα σε μια ημέρα, δεν θα αλλάξετε το επίπεδο τους στο σώμα σας σε βάθος χρόνου, γιατί τα νεφρά θα διώξουν γρήγορα το επιπλέον νερό με τα ούρα.
Αν αντίθετα, δεν παρέχετε στο σώμα σας αρκετό νερό, τότε αυτό θα φροντίσει να κρατήσει τα υγρά που χρειάζεται και θα πάτε λιγότερες στην τουαλέτα.

Για να το θέσουμε λίγο πιο απλά, το σώμα σας φροντίζει πάντα να έχει σταθερή ποσότητα νερού στο αίμα σας και ανάλογα με το του παρέχετε πολλά ή λίγα υγρά, φροντίζει να το διώχνει ή να το συγκρατεί.

7 tips για την κατακράτηση υγρών

1. Stop στο αλάτι

Εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών πρέπει να περιορίσετε δραστικά μάλιστα, την κατανάλωση αλατιού. Το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Επιπλέον, σε συνταγές που απαιτούν αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση του. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι, ότι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που «ξεχειλίζουν» από αλάτι.

2. Φάτε μπανάνες

Προσθέστε την στα δημητριακά σας, φτιάξτε ένα smoothie ή απλά ξεφλουδίστε την και φάτε την. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, η μπανάνα περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών. Εναλλακτικά, αν βαρεθείτε να τρώτε μπανάνες, δοκιμάστε μία χούφτα σταφίδες.

3. Παγάκια για την ανακούφιση

Συνήθως, η κατακράτηση υγρών είναι «ορατή» στους αστραγάλους. Για να απαλλαγείτε, πάρτε μία παγοκύστη (ή παγάκια σε μία πλαστική σακούλα), τυλίξτε την σε μία πετσέτα και αφήστε την επάνω στους αστραγάλους σας για πέντε με δέκα λεπτά. Μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Το καλοκαίρι, αν το πρόβλημα νιώθετε ότι έχει επιδεινωθεί, κάντε ένα ποδόλουτρο με κρύο νερό. Στην περίπτωση ωστόσο, που πάσχετε από διαβήτη ή έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

4. Γιαούρτι

Αν αισθάνεσθε φούσκωμα, λόγω της κατακράτησης υγρών, επιλέξτε να φάτε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία πέψης και θα συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

5. Φυσικά διουρητικά

Τα φυσικά διουρητικά είναι μία ακόμη καλή επιλογή, αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών. Το λάχανο, ο χυμός από βατόμουρα, το τσάι είναι μερικές μόνο από τις γευστικές επιλογές που υπάρχουν.

6. Πίνετε νερό

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν αισθάνεστε, ότι έχετε κατακράτηση υγρών, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Λογικά, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το νερό ξεπλένει τον οργανισμό καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.

Στις περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ενδείκνυνται 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα και περισσότερα εάν ασκείστε. Ωστόσο, αν η κατακράτηση υγρών προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη πάθηση, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να πίνετε τόσο νερό.

7. Βιταμίνες

Όταν αισθάνεστε σα …μπαλόνι, καλό θα ήταν να αυξήσετε τις ποσότητες των βιταμινών Α και D, που λαμβάνετε. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea