Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κατανοώντας την Ινομυαλγία – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ινομυαλγία είναι μία μυοσκελετική διαταραχή που προκαλεί κούραση, πόνο στις αρθρώσεις, διαταραχές της μνήμης και αλλαγές της διάθεσης. Και ενώ η ινομυαλγία είναι η πιο κοινή μυοσκελετική διαταραχή μετά την οστεοαρθρίτιδα, δεν είναι πλήρως κατανοητή στον ιατρικό κόσμο.

Οι γυναίκες σίγουρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ινομυαλγία από ό,τι οι άντρες και, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία. Καθώς τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι παρόμοια με της αρθρίτιδας, είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τις ενδείξεις, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται μ’ αυτή τη διαταραχή έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι θα την αντιμετωπίσει κατάλληλα.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν τρεις παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση ινομυαλγίας.

  1. Το φύλο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου από ό,τι οι άντρες.
  2. Οικογενειακό ιστορικό. Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας έχει ινομυαλγία, έχετε αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσετε και εσείς.
  3. Ρευματικές ασθένειες. Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε ινομυαλγία.

Συμπτώματα

Η ινομυαλγία συνήθως προκαλεί πόνο και κούραση σε όλο το σώμα καθώς και σε ορισμένα σημεία του σώματος που πονάνε πολύ εάν τα αγγίξει κανείς. Είναι σαν να τα έχει ζορίσει κανείς ή να τα έχει τραβήξει. Επίσης, η διαταραχή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει και τον ύπνο σας. Συνήθως κοιμάστε το λιγότερο που μπορείτε για να ξεκουραστείτε και παθαίνετε κατάθλιψη. Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

πόνος στο έντερο

χρόνιοι πονοκέφαλοι

ξηρότητα στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια

υπερευαισθησία στο κρύο και τη ζέστη

αδυναμία συγκέντρωσης

ακράτεια

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα του χεριού και στα πόδια

ακαμψία

    Θεραπεία

Ο γιατρός σας, για να αποφασίσει εάν πάσχετε από ινομυαλγία, πρέπει να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά σας, στέλνοντάς σας να κάνετε εξετάσεις αίματος, έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλες διαταραχές που προκαλούν πόνο και κούραση. Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι πάσχετε από ινομυαλγία, ίσως σας προτείνει τα παρακάτω για τη θεραπεία σας:

Παυσίπονα. Τα φάρμακα αυτά ποικίλουν. Μπορεί να είναι από μη συνταγογραφούμενα όπως η ιβουπροφαίνη μέχρι συνταγογραφούμενα. Τα παυσίπονα χρησιμοποιούνται για τη μείωση της δυσφορίας έτσι ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Επίσης, είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά.

Αντικαταθλιπτικά. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με τον πόνο και την κούραση που επιφέρει η ινομυαλγία.

Φάρμακα κατά των κρίσεων. Αυτά τα φάρμακα είναι στ’ αλήθεια αποτελεσματικά για τη μείωση του πόνου για όσους πάσχουν από ινομυαλγία.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή -remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika