Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κατανοώντας τη μονοπυρήνωση: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εδώ και χρόνια, η μονοπυρήνωση είναι γνωστή ως η «νόσος του φιλιού», καθώς διαδίδεται συχνά μέσω του σάλιου όμως, στην πραγματικότητα, μπορεί να μεταδοθεί από ο,τιδήποτε, από ένα φτέρνισμα μέχρι την κοινή χρήση των μαγειρικών σκευών. Επίσης, η ασθένεια επηρεάζει περισσότερο τους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ισχυρή ανοσία ενάντια στην ασθένεια και τα παιδιά εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Όμως, τι είναι η μονοπυρήνωση; Πρόκειται για μία ασθένεια κατά την οποία αισθάνεται κάποιος υπερβολική κόπωση και κάποιες φορές εμφανίζει ακόμη και υψηλό πυρετό, πρησμένους αδένες και πονόλαιμο. Σχεδόν όλοι την έχουν εμφανίσει κατά τη διάρκεια της πρώτης ενηλικίωσης καθώς μεταδίδεται εύκολα. Καθώς κουβαλάει κανείς τον ιό για πάντα, ακόμη και όταν εξαφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να τον μεταδώσει, εάν ενεργοποιηθεί στον οργανισμό.

Αιτίες

Η μονοπυρήνωση συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein – Barr, που είναι ένας από τους πιο συχνούς ιούς στον άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω:

– του φιλιού

– της επαφής με ο,τιδήποτε έχει σάλιο (όπως μέσω των μαγειρικών σκευών ή ποτών)

– του φτερνίσματος

– του βήχα

– της επαφής με βλέννα από τη μύτη και τον λάρυγγα και κάποιες φορές μέσω των δακρύων

Δεν πρόκειται για πολύ σοβαρή ασθένεια και εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν δεν θα την ξαναπεράσετε στη ζωή σας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί στον οργανισμό σας και παρόλο που δεν θα έχετε συμπτώματα μπορεί να μεταδοθεί τότε. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν εμφανίζουν μονοπυρήνωση καθώς έχουν ισχυρή ανοσία.

Συμπτώματα

Ο ιός διαρκεί για 4-6 εβδομάδες. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πονόλαιμος δεν διαρκούν για πολύ (συνήθως δύο εβδομάδες), όμως τα συμπτώματα κούρασης και οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να κρατήσουν για πολύ περισσότερο.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

– κούραση

– πονόλαιμος που δεν φεύγει με αντιβιοτικά

– πυρετός

– πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό και τις μασχάλες

– πρησμένες αμυγδαλές

– πονοκέφαλος

– εξανθήματα στο δέρμα

– μαλακή και πρησμένη σπλήνα

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μονοπυρήνωση. Συνήθως, η καλύτερη θεραπεία για την ασθένεια είναι η χαλάρωση στο κρεβάτι και η κατανάλωση πολλών υγρών. Επίσης, προτείνονται τα εξής:

– ταμπλέτες ή γαργάρες με αλατισμένο νερό για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο

– ακετομινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να πέσει ο πυρετός

– αποφυγή των αθλημάτων επαφής και της άρσης βαρέων φορτίων έτσι ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός σας

Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό σας για διάγνωση. Εκείνος θα εκτιμήσει τα συμπτώματά σας και το χρονικό διάστημα που τα έχετε και θα καταλάβει εάν έχετε μονοπυρήνωση. Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό πριν λάβετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com  Πηγές www.webmd.com , mayoclinic.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea