Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κατάλαβε επιτέλους ότι η ευτυχία σου είσαι εσύ.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Η ωραιότερη ελληνική λέξη μετά το «αγαπάω» είναι η «ευτυχία».

Μα πόσο όμορφη ακούγεται; Κρίμα που στις μέρες μας δύσκολα βλέπεις πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους. Απόλυτα ευτυχισμένους. Τόση αγωνία, άγχος, απληστία, εξάρτηση. Τόσος πόνος για την ευτυχία. Τόσος κόπος για χρήματα που υποτίθεται ότι μας οδηγούν σε εκείνη. Η ευτυχία είναι ο απώτερος σκοπός όλων των ανθρώπων.

Παλαιότερα, έκανα διάφορες ευχές όταν έσβηνα τα κεριά των γενεθλίων μου, όταν έβλεπα ένα αστέρι να πέφτει. Ευχές όπως “μακάρι να πετύχω στη ζωή μου”, ¨μακάρι να καταφέρω αυτό, το άλλο”. Πλέον, κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια ευχή παραμένει πάντα η ίδια “μακάρι να είμαι ευτυχισμένη”. Πόσο απλή και συνηθισμένη ακούγεται; Μα πόση αλήθεια κρύβει μέσα της η ευτυχία; Με έναν τόσο απλό τρόπο κρύβει όλα όσα θες από τη ζωή. Και θες πολλά, μην το κρύβεις. Μα σε ποιόν θα πρωτοδώσει και αυτή η ζωή;

Κάποιοι άνθρωποι δε φτάνουν ποτέ στην απόλυτη ευτυχία. Πόσο λάθος εντύπωση έχουν για αυτή; Νομίζουν πως ευτυχία είναι ο έρωτας. Έτσι, κάνουν σκοπό της ζωής τους να βρουν τον έρωτα. Τον γνωρίζουν, τον ζουν, όμορφα και αληθινά.

Χάνουν το «εγώ» τους και ζουν στο «εμείς» του έρωτα. Πράγματι, δίπλα στον έρωτά τους νιώθουν ευτυχισμένοι, όμως ο έρωτας περνά. Όπως όλα στη ζωή περνούν στην πορεία του χρόνου. Περνάει ο έρωτας και μένει η αγάπη. Και τότε, η αγάπη αυτή δεμοιάζει αρκετή. Θέλουν, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί και άλλα από τη ζωή.

Κοιτούν ανθρώπους γύρω τους με χρήματα να χαμογελούν και επιθυμούν αυτή την ευτυχία. Την άνεση των χρημάτων.

Παλεύουν πολύ, χτίζουν τα όνειρα τους με απώτερο σκοπό το χρηματικό κέρδος. Παλεύουν, και λίγο-πολύ τα καταφέρνουν.

Το χρήμα είναι πράγματι τόσο γοητευτικό. Είναι γοητευτικό να μπορείς να αποκτήσεις τα πάντα στο λεπτό. Τα πάντα;

Μπορείς να αποκτήσεις τα πάντα με τα χρήματα άραγε; Μάλλον όχι. Όμως η γοητεία τους είναι σαγηνευτική, προκλητική, αξιοζήλευτη.

Τα χρήματα και η αγάπη τους χαρίζουν, λοιπόν, πολλές στιγμές ευτυχίας. Όμως τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την απόλυτη ευτυχία. Ούτε ο έρωτας μπορεί να την αγοράσει. Ούτε καν ο συνδυασμός τους, τελικά. Μα υπάρχει τότε ευτυχία;

Οι άνθρωποι είμαστε τόσο εγωιστές. Τόσο φιλόδοξοι. Δε φταίει η αγάπη, ο έρωτας και τα χρήματα που δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Εμείς φταίμε. Εμείς φταίμε που δε μας αρέσει η ζωή μας και προσπαθούμε διαρκώς να τη γεμίζουμε με υλικά αγαθά και ερωτικές εξαρτήσεις. Εμείς φταίμε γιατί δε δίνουμε στον εαυτό μας την σημασία που του αρμόζει.

Εμείς φταίμε που δεν είμαστε ευτυχισμένοι.

Γι’ αυτό, άλλαξε όσο προλαβαίνεις! Δες γύρω σου, όλα μπορούν να βελτιωθούν. Μα μην βιαστείς να τα διορθώσεις.

Διόρθωσε πρώτα το μέσα σου. Διόρθωσε το εγώ σου. Γιατί ο εαυτός μας είναι ο μόνος που δεν θα μας προδώσει ποτέ. Ο μόνος που θα είναι πάντα εδώ. Τα χρήματα χάνονται, σκορπιούνται. Οι έρωτες τελειώνουν, χάνονται. Εσύ όμως; Εσύ θα μείνεις εν τέλη με την πάρτη σου. Γι’ αυτό, τον εαυτό σου και την πάρτη σου φίλε μου.

Πολλούς θα αγαπήσεις, για πολλούς θα νοιαστείς μα τον εαυτό σου μην τον αδειάζεις για να γεμίσεις τις άδειες ψυχές άλλων. Την πάρτη σου και τα μάτια σου.

Μην παραμερίζεις τα θέλω σου, μην υποτιμάς τον εαυτό σου, μην κλείνεις τα μάτια και γυρίζεις το κεφάλι στα όνειρα σου . Την πάρτη σου και τα μάτια σου γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Κάνε ότι σου αρέσει και όχι ότι θα αυξήσει τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Την πάρτη σου και τα μάτια σου γιατί εσύ είσαι η ευτυχία σου.

Της Τζένης Ντεμιράι.

ΠΗΓΗ: www.anapnoes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou