Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν

Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν!!!

 

Οι καρωτίδες είναι δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγονωμένο αίμα στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, εκεί που βρίσκονται τα κέντρα στα οποία ελέγχονται η νοητική επεξεργασία, η ομιλία, η προσωπικότητα, οι αισθήσεις και η κινητική λειτουργία.

Οι παλμοί της καρδιάς γίνονται αισθητοί όταν ψηλαφίζουμε τις καρωτίδες στα πλάγια του λαιμού, λίγο πιο χαμηλά από την κάτω γνάθο.

Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν

Καρωτίδες αρτηρίες: Πού βρίσκονται, τι συμβαίνει όταν φράζουν

Η συσσώρευση πλάκας (λιπαρές ουσίες και αποθέματα χοληστερόλης) στις καρωτίδες οδηγεί σε στένωση των αρτηριών αυτών. Δεν αποκλείεται οι καρωτίδες να φράξουν εντελώς και στην περίπτωση αυτή αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Όπως συμβαίνει και με τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά –τις στεφανιαίες αρτηρίες– οι καρωτίδες μπορεί να γίνουν πιο σκληρές και άκαμπτες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση λιπαρών ουσιών και χοληστερόλης δημιουργεί τη στένωση στις αρτηρίες κι έτσι φτάνει στον εγκέφαλο λιγότερο αίμα. Η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο αποτελεί αιτία για το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι βλάβες στις καρωτίδες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, καθώς δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη στο γιατρό προς εξέταση της ροής του αίματος.

Οι βλάβες στις καρωτίδες μπορεί να οδηγήσουν στο εγκεφαλικό λόγω:

1. Μειωμένης ροής αίματος προς τον εγκέφαλο: Όταν η στένωση των καρωτίδων είναι προχωρημένη και δεν φτάνει αρκετό αίμα σε τμήματα του εγκεφάλου.

2. Ρήξης της πλάκας: Τμήμα της συσσωρευμένης πλάκας μπορεί να αποσπαστεί και να μετακινηθεί σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας απόφραξη που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

3. Θρόμβου: Η πλάκα μπορεί να αλλοιώσει το τοίχωμα της αρτηρίας. Ο οργανισμός αντιμετωπίζει την αλλοίωση όπως έναν τραυματισμό και αποστέλλει αιμοσφαίρια στο σημείο ώστε να προωθήσει τη διαδικασία της πήξης. Μπορεί όμως η διαδικασία της πήξης να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβου στο σημείο και ο θρόμβος εμποδίζει μερικώς ή πλήρως τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@