Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη & κόκκινο κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλές έρευνες των τελευταίων ετών συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου.

Μία από αυτές είναι και ο καρκίνος του προστάτη από τον οποίο κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, αλλά και προϊόντα κόκκινου κρέατος, όπως και το μπέικον και τα λουκάνικα.

Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται όταν αυτά είναι ψημένα στο γκριλ ή στα κάρβουνα.

Για τα παραπάνω προειδοποιούν οι επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) οι οποίοι παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 175.000 ανδρών.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας όχι μόνον είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προχωρημένες μορφές του καρκίνου αυτού.

Καρκίνος του προστάτη & κόκκινο κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 175.343 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων περιείχαν ερωτήματα για την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, καθώς και τον τρόπο μαγειρέματος.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στη διατροφή των εθελοντών τους.

Τα 9 χρόνια που ακολούθησαν, 10.313 από τους άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού και 419 πέθαναν από τη νόσο.

Κατά μέσον όρο, το 20% των ανδρών που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι και χοιρινό) είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάθε μορφής καρκίνο του προστάτη – σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας.

Ειδικά, όμως, ο κίνδυνος αναπτύξεως προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ήταν κατά 33% υψηλότερος στους άντρες που έτρωγαν πολύ κρέας.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για όσους έτρωγαν πολλά προϊόντα κρέατος. Όταν, όμως, οι ερευνητές ανέλυσαν πιο λεπτομερειακά τι έτρωγαν οι άντρες, διαπίστωσαν πως τα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον, τα λουκάνικα από κόκκινο κρέας και τα χοτ ντογκ) σχετίζονταν με πολύ υψηλότερο κίνδυνο απ’ ότι τα προϊόντα λευκού κρέατος (όπως το κοτόπουλο).

Αυτό ίσχυε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής.

Όσον αφορά τις μεθόδους μαγειρέματος, το ψήσιμο στο γκριλ ή στο μπάρμπεκιου, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι τα κρέατα που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο, επειδή κατά το ψήσιμο παράγονται ορισμένες χημικές ουσίες (όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες) οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης