Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Ο τρόπος ζωής που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη στα ίδια τα καρκινικά κύτταρα, εξέτασαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων, στις οποίες πρόσθεσαν δείγματα ορού -αίμα από το οποίο έχουν απομακρυνθεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα υπόλοιπα κύτταρα- τα οποία προερχόταν από υγιείς άνδρες που ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν οκτώ άνδρες ηλικίας 38 έως 74 ετών που διατρέφονταν σωστά και ασκούνταν τουλάχιστον 14 χρόνια, καθώς και μια δεύτερη ομάδα 13 υπέρβαρων ανδρών ηλικίας 42 έως 73 ετών, που δεν ασκούνταν και δεν πρόσεχαν τη διατροφή τους.

Τα άτομα της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν επί 11 ημέρες τη δίαιτα που τους συνέστησαν οι γιατροί, στην οποία το λίπος αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% του συνολικού θερμιδικού περιεχομένου. Η διατροφή τους περιλάμβανε επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Παράλληλα, οι εθελοντές κλήθηκαν να ασκούνται πέντε φορές την εβδομάδα, περπατώντας τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά.

Καρκίνος προστάτη: Ο τρόπος ζωής που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών, που περιλαμβάνουν πολλές φυτικές ίνες, μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων στον προστάτη, όταν συνδυάζονται με ήπια, αλλά συστηματική άσκηση.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και με λίγα λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις ορμόνες και τους αυξητικούς παράγοντες που επιδρούν στην αύξηση του καρκίνου του προστάτη.

Τα καρκινικά κύτταρα προστάτη που αναμείχθηκαν με ορό που έδωσαν οι εθελοντές της πρώτης ομάδας (αυτοί που ασκούνταν) αναπτύσσονταν με ρυθμό 40% χαμηλότερο από ό,τι τα κύτταρα που επωάστηκαν με δείγμα ορού της δεύτερης ομάδας πριν από την έναρξη της δίαιτας.

Οι υπέρβαροι άνδρες ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πρόγραμμα, καθώς στο τέλος του 11ήμερου προγράμματος η σύνθεση του ορού στο αίμα τους είχε αλλάξει τόσο πολύ ώστε τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονταν με ρυθμό 30% φορές μικρότερο από ό,τι πριν από την έναρξη της δίαιτας.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, είναι πιθανό όλοι οι άνδρες να φέρουν καρκινικά κύτταρα προστάτη, τα οποία όμως μένουν συνήθως αδρανή. Όσοι άνδρες ακολουθούν καθιστική ζωή και δεν προσέχουν τη δίαιτά τους όμως, είναι πιθανό να διεγείρουν τα κύτταρα αυτά ώστε να γίνουν ενεργά, δηλαδή να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν όγκους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea