Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος μαστού: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν και ποια μειώνουν τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Είναι μεν πλούσια σε πολύτιμο ασβέστιο, ταυτόχρονα όμως ορισμένα περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών. Όσον αφορά τον ρόλο τους στον καρκίνο του μαστού, φαίνεται πως είναι το ίδιο αντικρουόμενος.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Developments in Nutrition. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ ορισμένα γαλακτοκομικά φαίνεται να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, άλλα επιδρούν επιβαρυντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σούζαν ΜακΚάνν από το αμερικανικό Ινστιτούτο Roswell Park για τον Καρκίνο, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.941 γυναίκες που είχαν εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού και για λόγους σύγκρισης 1.237 υγιείς γυναίκες. Όλες οι γυναίκες είχαν περιγράψει αναλυτικά τις διατροφικές τους συνήθειες, αναφέροντας πόσα γαλακτοκομικά τρώνε γενικώς αλλά και σε ποια ποσότητα καταναλώνουν συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το οικογενειακό ιστορικό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τα διάφορα είδη γαλακτοκομικών ξεχωριστά, το γιαούρτι φάνηκε πως ήταν αυτό που παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι τρώνε πολύ γιαούρτι είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση τυριού –κυρίως τσένταρ και τυρί κρέμα– συσχετίστηκε με 53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

«Η πολυπλοκότητα των αποτελεσμάτων ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού τα γαλακτοκομικά είναι σύνθετα προϊόντα που περιέχουν διάφορες ουσίες οι οποίες ενδεχομένως εμπλέκονται στην εμφάνιση του καρκίνου, είτε μειώνοντας είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea