Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποια φάρμακα είναι επικίνδυνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικά με τις ουσίες, τα βότανα και τα φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς αναφέρει όσα μπορεί μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ο άρρωστος παίρνει για διάφορες άλλες παθήσεις, να «αδυνατίζουν» την καρδιά και να προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Αν όμως ο άρρωστος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, τότε ασφαλώς την επιδεινώνουν.

Χαρακτηριστικά το αλάτι, το πράσινο τσάι, το γκρέιπφρουτ που είναι ουσίες καθημερινής χρήσης, κατατάσσονται μεταξύ των ουσιών που επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Οσον αφορά πολλά κυτταροστατικά φάρμακα που παίρνουν οι καρκινοπαθείς, αυτά «αδυνατίζουν» το μυοκάρδιο ή προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Το ίδιο συμβαίνει με πολλά φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς με νευρολογικές ή ψυχικές παθήσεις.

Αλλά ακόμα και καρδιολογικά φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οι β-αναστολείς, τα ινότροπα, η διγοξίνη καθώς και φάρμακα κατά των αρρυθμιών, μπορεί σε υψηλές δόσεις να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να επιδεινώσουν την καρδιακή λειτουργία.

Πέραν όμως αυτών, διάφορες άλλες ουσίες που περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής, σε φυτικά βότανα ή ακόμα και σε ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο να αναγράφεται τι ακριβώς περιέχει το κάθε σκεύασμα για να μπορεί να εκτιμηθεί ή ωφελιμότητα ή η επικινδυνότητά του.

Μετά την ανάγνωση αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι επιφυλακτικός σχεδόν για κάθε φάρμακο που παίρνει.

Βέβαια, οι κατευθυντήριες οδηγίες απευθύνονται στους γιατρούς και όχι στους ασθενείς. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους αρρώστους είναι ότι πρέπει να γνωρίζουν πως για κάθε φάρμακο, βότανο ή ουσία που παίρνουν, πρέπει να συμβουλεύονται τον καλά ενημερωμένο γιατρό τους. Γιατί ακόμα και τα φάρμακα που θεωρούνται αθώα και καθημερινής χρήσης και τα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από ένα περίπτερο όπως είναι τα παυσίπονα ή τα αντιφλεγμονώδη, είναι δυνατόν σε χρόνια χορήγηση να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea