Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Κάποιες φορές δεν αισθάνομαι γενναία που έχω καρκίνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία πολύ αγαπημένη μου φίλη μου έδωσε ένα πολύ όμορφο κεντητό. Απεικονίζει ένα στεφάνι με λουλούδια και στη μέση γράφει «Να είσαι γενναία». Ταιριάζει με το στυλ μου. Είναι λουλουδάτο, περίτεχνο και χειροποίητο. Όμως, κάποιες φορές, δυσκολεύομαι πολύ να είμαι «γενναία». Μου έχουν πει εκατοντάδες φορές πόσο «γενναία» είμαι, πόσο δυνατή και πνευματώδης και πως πρέπει να έχω πολύ μεγάλη αντοχή για να τα τραβάω όλα αυτά.  

Μου φαίνεται ότι αυτοί οι έπαινοι είναι υπερβολικοί. Είμαι γενναία απλώς και μόνο επειδή μου συνέβη κάτι απαίσιο (που δεν μπορούσα να ελέγξω) ή είναι η αντίδρασή μου απέναντι στον καρκίνο αυτή που με κάνει γενναία;

Δεν θα αρνηθώ ότι ο καρκίνος είναι απαίσιος, τρομερός και όλα τα αρνητικά επίθετα που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Όμως, το μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν αρρωστήσω, δεν ήμουν γενναία; Δεν ήμουν ήδη δυνατή; Είναι δύσκολο να μπαίνει ο καρκίνος και μόνο στο επίκεντρο της προσοχής.

Καθώς υποβλήθηκα σε εγχείρηση αντί να κάνω χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες που είναι πιο συνηθισμένες, δεν θεωρώ πως είμαι τόσο γενναία όσο οι άλλοι επιζώντες από τον καρκίνο. Ίσως η εγχείρηση, ο ακρωτηριασμός μου και η διαολεμένη ανάρρωσή μου να μην είναι τόσο επίπονες διαδικασίες όσο ένας χρόνος χημειοθεραπείας ή οι μήνες ακτινοβολίας.

Γνωρίζω πως δεν είναι σωστό αυτό που σκέφτομαι. Εξάλλου δεν έχουμε ανταγωνισμό για το ποιος δυσκολεύτηκε περισσότερο. Όμως, έτσι νιώθω.

Έχασα ένα μέρος του σώματός μου, ναι. Όμως, ποτέ δεν έχασα τα μαλλιά μου ούτε κάηκα. Όμως, ο λόγος για τον οποίο δεν υποβλήθηκα σε αυτές τις θεραπείες ήταν ότι δεν μου προσφέρθηκαν σαν επιλογή. Ο καρκίνος μου δεν μπορεί να θεραπευτεί με χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες.

Και αυτό από μόνο του είναι απαίσιο. Το ότι εάν επανεμφανιστεί ο καρκίνος μου δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές για να θεραπευτεί είναι σαν να έχω ένα αυτοκαταστροφικό κουμπί στον οργανισμό μου που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή.

Ίσως είναι αυτή η αβεβαιότητα που με κάνει να φαίνομαι γενναία. Ίσως αυτό που βλέπουν οι άλλοι σαν γενναιότητα είναι το ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα καθημερινά και συνεχίζω τη ζωή μου.

Ίσως είναι η επιμονή μου να επιστρέψω, όσο μπορώ, στην καθημερινή μου ζωή, η αποφασιστικότητά μου να επωφεληθώ όσο το δυνατό περισσότερο από το χρόνο που έχω.

Όμως, δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι όλους αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Για μένα, έστω και μία μέρα της ζωής σου να έχεις καρκίνο, είσαι επιζών από τον καρκίνο.

Και σκέφτομαι όλους αυτούς τους επιζώντες που δεν είναι πια κοντά μας. Ίσως να πρέπει να προσπαθώ και να είμαι γενναία για αυτούς.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας themighty.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika

Η Ελλάδα προσεύχεται – Γονείς προσέξτε: Νόμιζαν ότι η 16χρονη κόρη τους είχε απλή ίωση και βρήκαν εγκεφαλίτιδα

Efi Nika