Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βασική αιτία της καούρας είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, πρόβλημα που επιδεινώνεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή την αυξημένη πίεση στο στομάχι, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή δυσκοιλιότητας. Ακόμη, το στρες και η έλλειψη ύπνου προωθούν την παραγωγή οξέων στο στομάχι κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην καούρα.

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίμονη καούρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου –και πιθανώς θανατηφόρου– προβλήματος υγείας. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την καούρα, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.

Η παρότρυνση αυτή βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Μερικά από τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο είναι τα εξής:

  • – περιστασιακή δυσπεψία για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες
  • – αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στο λαιμό όταν καταπίνουμε
  • – αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
  • – παγίδευση αέρα στο στομάχι και συχνό ρέψιμο
  • – αίσθημα πληρότητας (κορεσμός) αμέσως μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
  • – ναυτία ή τάση προς έμετο
  • – δυσφορία ή πόνος ψηλά στην κοιλιακή χώρα

Μην ξεχνάτε: Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου και κάθε άλλη σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Διώξτε την καούρα με 7 θαυματουργές τροφές

Απαλλαγείτε από το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και γλιτώστε από τέτοιου είδους πεπτικές ενοχλήσεις, με 7 τροφές που καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

Συνήθως μετά από λιπαρά, βαριά, τηγανητά και πικάντικα γεύματα, οι καούρες παραμονεύουν και μπορεί να μας χτυπήσουν… την πόρτα, προκαλώντας μας δυσφορία.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτές, όπως να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές, πικάντικες τροφές, το αλκοόλ κ.ο.κ. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες τροφές, οι οποίες έρχονται να σώσουν την κατάσταση.

Aloe vera: και αναπλαστική και καταπραϋντική

Ένα από τα μικρά θαύματα της φύσης, η aloe vera, εκτός όλων των άλλων ιδιοτήτων της, κάνει καλό και στο θέμα της καούρας με τα καταπραϋντικά συστατικά της. Μπορείτε να έχετε το φυτό σπίτι σας ή να την αγοράζετε από βιολογικά καταστήματα, σε μορφή χυμού, έτσι ώστε να την καταναλώνετε πιο εύκολα. Αλόη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε διάφορες συνταγές, αφού δρα σαν πηκτική ουσία.

Σαλάτα: η σωστή επιλογή μπορεί να βοηθήσει

Η σαλάτα κάνει καλό σε περιπτώσεις καούρας, αν και πρέπει να γνωρίζετε πως μια περιποιημένη χωριάτικη ίσως δεν ενδείκνυται, αφού η ντομάτα, το τυρί και το κρεμμύδι πρέπει να αποφεύγονται σε τέτοιες καταστάσεις. Αποφύγετε ακόμη και ντρέσινγκς που μπορεί να περιέχουν όξινα συστατικά ή πολλά λιπαρά και απολαύστε τη σαλάτα σας απλή, πράσινη, ελαφριά και υγιεινή.

Μπανάνα: χορταστική και σωτήρια

Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα πιο εύκολα και χορταστικά, υγιεινά σνακ και με pH 5.6 ωφελούν αρκετά αυτούς που ταλαιπωρούνται από καούρες. Επειδή, όμως, υπάρχει και περίπου 1% των περιπτώσεων που δεν βοηθούνται από αυτό το φρούτο, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ για να βεβαιωθείτε τι ισχύει στη δική σας περίπτωση. Γενικότερα, μην ξεχνάτε ποτέ ότι κάτι που λειτουργεί καλά σε κάποιον άλλον, σε εσάς μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και αντίστροφα.

Καρπούζι: καταπολέμηση της καούρας με άρωμα καλοκαιριού

Το pH του αγαπημένου μας καλοκαιρινού φρούτου φτάνει στο 6.1, κάτι που αυτόματα το καθιστά ευεργετικό στην περίπτωση της καούρας. Όπως, όμως, και με τις μπανάνες, ένα μικρό ποσοστό (1-2%) δεν βλέπει βελτίωση με την κατανάλωσή του. Στην ίδια κατηγορία με το καρπούζι, ενδέχεται να σας βοηθήσει και το πεπόνι.

Μάραθος: η πράσινη λύση

Ο μάραθος φαίνεται να βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία και με pH 6.9 αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την καούρα. Η τραγανιστή και μοναδική του γεύση δεν θα σας ενοχλήσουν στην κατανάλωσή του και αν θέλετε, ψιλοκόψτε τον και φτιάξτε μια υγιεινή σαλάτα με σπανάκι και ρόκα ή προσθέστε τον σε πιάτα με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα: και κάτι σε… κρέας

Τα πουλερικά αποτελούν την πρώτη επιλογή σε δίαιτες καταπολέμησης της καούρας και καλό θα ήταν να τα βάλετε για τα καλά στη διατροφή σας. Βραστό, ψητό, στο γκριλ, αλλά ποτέ τηγανητό, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα αποτελούν ιδανική λύση, αρκεί να τους αφαιρέσετε την πέτσα που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Ψάρι και θαλασσινά: η ανακούφιση από τη θάλασσα

Άλλη μια σίγουρη λύση στο εν λόγω πρόβλημα, τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να σας βοηθήσουν όταν η καούρα σας ταλαιπωρεί. Και πάλι μπορείτε να τα μαγειρέψετε ψητά, στο γκριλ, σωτέ, αλλά ποτέ τηγανητά, με τις γαρίδες, τον αστακό, τα οστρακοειδή, τον τόνο κ.ά. να αποτελούν καλές επιλογές.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , clickatlife.gr  , Wikipedia , Newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika