Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Κανείς δεν πρέπει να υποδεικνύει στην Ανύπαντρη Μητέρα με Ψυχική Ασθένεια πώς να είναι σωστός γονιός

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κανείς δεν πρέπει να υποδεικνύει στην ανύπαντρη μητέρα με ψυχική ασθένεια πώς να είναι σωστός γονιός

Είναι δύσκολο να είσαι μονογονέας. Στα μισά του γάμου μου διαγνώστηκα με ένα σωρό ασθένειες ενώ παράλληλα εργαζόμουν. Τα παιδιά μας είναι πανέξυπνα. Έχουν πάρει τα καλύτερα από τον πατέρα τους κι εμένα. Όταν χωρίσαμε, εγώ πήρα την επιμέλειά τους και αυτό ήταν που επιθυμούσα γιατί τα παιδιά μου είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί στη ζωή μου. Δεν ήταν κακός άνθρωπος απλώς δεν ήταν ο κατάλληλος για εμένα. Παρόλα αυτά, κάναμε υπέροχα παιδιά.

Τα τελευταία έξι χρόνια μεγαλώνω μόνη μου δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Όταν πάσχεις από διπολική διαταραχή και άγχος όπως και από ένα σωρό άλλα προβλήματα κανείς δεν μπορεί να σου πει πώς να είσαι ο καλύτερος γονιός για τα παιδιά σου. Γι’ αυτό και ξεκίνησα να τους μιλάω λίγο λίγο, πριν χωρίσουμε με τον πατέρα τους και για την ακρίβεια όταν βγήκε η διάγνωσή μου, και να τους εξηγώ τι ακριβώς μου συμβαίνει και πως η μανούλα πάσχει από αόρατη ασθένεια. Έφυγα για λίγο μακριά τους όχι εξαιτίας τους, άλλωστε τα παιδιά μου είναι υπέροχα, αλλά γιατί αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα. Η μαμά ήταν πάντα εκεί γι’ αυτά. Απλώς κάποια πράγματα είναι δυσκολότερα για μένα σε σχέση με άλλους.

Καθώς μεγάλωναν, μιλούσαμε όλο και περισσότερο και εξηγούσαμε γιατί η κατάσταση είναι δυσκολότερη για μένα. Γιατί κάποιες φορές στη μαμά δεν αρέσει να την αγγίζουν ή γιατί νευριάζω πολύ εύκολα. Το θετικό μ’ αυτό, με το γεγονός ότι δεν το έκρυψα αυτό από τα παιδιά μου είναι ότι τώρα έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κατανοούν καλύτερα τους άλλους. Τα παιδιά μου έχουν μάθει να εκφράζουν τις ανάγκες και τα αισθήματά τους με το σωστό τρόπο και είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Δεν έχω δει άλλα αδέρφια να έχουν τόσο δυνατό δέσιμο μεταξύ τους.

Κανείς δεν πρέπει να λέει σε ανύπαντρη μητέρα με ψυχική ασθένεια πώς να είναι σωστός γονιός. Η συμβουλή μου; Μάθετε να μιλάτε για τις αόρατες ασθένειες, μην τις κρύβετε πίσω από κλειστές πόρτες και δικαιολογείτε οποιεσδήποτε συμπεριφορές. Κάνετε τις επιλογές σας. Γιατί τα παιδιά σας μαθαίνουν από το παράδειγμά σας.

Επιμέλεια κειμένου  – Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika

«Ελπίζουμε σε θαύμα»: Εφιάλτης για 13χρονη, τυφλώθηκε από ένα λάθος που κάνουμε όλες με τις βαφές μαλλιών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou