Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι: δεν είναι για όλους ευχάριστο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Είτε είσαι υπέρμαχος του καλοκαιριού είτε φανατικός εχθρός του, η επιστήμη λέει πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε πιο χαρούμενοι. Ωστόσο για κάποιους αυτή η εποχή δεν είναι ευχάριστη.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Philip Gehrman από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπως σημειώνεται στον Time λέει πως σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φως είναι το ισχυρότερο σύνθημα για τη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον κύκλο του ύπνου, τις ορμονικές διακυμάνσεις, τη θερμοκρασία του σώματος και ακολουθούν ένα κατά προσέγγιση πρότυπο 24 ωρών.

“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται καλύτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει μία μικρή αύξηση στη διάθεσή μας. Αναφέρονται περισσότερα θετικά συναισθήματα”, σημειώνει Gehrman.

Ωστόσο, η Dr Irina V. Zhdanova καθηγήτρια νευροεπιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρει πως οι κιρκαδικοί ρυθμοί δεν είναι ομοιόμορφοι για όλους τους ανθρώπους, αλλά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, έτσι ώστε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα του ηλιακού φωτός να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Για παράδειγμα το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να ερεθίσει τους ανθρώπους που ξυπνούν αργά. Από την άλλη πλευρά, για τους ανθρώπους που ξυπνάν νωρίς το πρωί μπορεί να έχει θετική επίδραση.Είναι παρόμοιο με τις συνήθειες των γευμάτων.

Καλοκαίρι: δεν είναι για όλους ευχάριστο

“Μερικοί προτιμούν τρία γεύματα την ημέρα και άλλοι 10 μικρά γεύματα την ημέρα. Μερικές φορές το φως του ήλιου είναι καλό και ενθαρρυντικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, ενώ για άλλους δεν είναι ούτε ενθαρρυντικό ούτε θετικό και μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό”, σημειώνει.

Το επιπλέον ηλιακό φως συμπαρασύρει τον κιρκαδικό ρυθμό, μία διαδικασία σύμφωνα με την οποία το ίδιο το εσωτερικό βιολογικό ρολόι ευθυγραμμίζει εξωτερικά ερεθίσματα όπως τον κύκλο: φως-σκοτάδι. Τώρα που οι μέρες είναι μεγαλύτερες, σε γενικές γραμμές ο κιρκαδικός ρυθμός συμπαρασύρεται καλύτερα. Με άλλα λόγια ο κιρκαδικός ρυθμός είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένος με το φυσικό φως του ήλιου και το σκοτάδι, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τις διαθέσεις των ανθρώπων, εξηγεί η Zhdanova.

Ωστόσο, ο Gehrman λέει πως δεν είναι σαφές αν οι αυξημένες διαθέσεις προέρχονται επειδή ο κιρκαδικός ρυθμός παρασύρεται καλύτερα ή από τον καλύτερο ύπνο, ή αν η ώθηση της ευτυχίας είναι άμεσα συνυφασμένη από το φως του ήλιου.

Ο Frank Scheer, διευθυντής του Ιατρικού Προγράμματος Chronobiology στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital λέει: “Η επιμήκυνση ή η συντόμευση της περιόδου με φως κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει ένα σαφές αποτέλεσμα. Τον χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες, είναι πιο πιθανό να ξυπνάμε όταν είναι ακόμα σκοτάδι έξω και πριν το κιρκαδικό μας σύστημα διεγείρει την εγρήγορση και τη βελτιωμένη διάθεση”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika