Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλή διατροφή: καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του York υπογραμμίζει την γραμμική σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης και καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 455222 συμμετέχοντες ηλικίας 22- 80 ετών, τα οποία συγκέντρωσε από την κοινότητα Canadian Community Health Survey.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση οδηγεί σε καλύτερη γνωστική λειτουργία, τόσο για τις μικρότερες ηλικίες όσο και για τις μεγαλύτερες, ενώ μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που είχαν φυσιολογικό βάρος ή παραπάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν ήταν παχύσαρκοι, τρώγανε περισσότερες από 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, κάτι που φάνηκε πως συνδέεται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Σε συνδυασμό με την μέτρια άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που είχαν φυσιολογικό βάρος ή λίγο παραπάνω είχαν ακόμη καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Καλή διατροφή: καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, συνδέονται με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την καλύτερη γνωστική απόδοση.

Αντιθέτως εκείνοι που είχαν δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο από όσο τους αναλογούσε, είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και δεν κατανάλωναν τόσα φρούτα και λαχανικά, ενώ είχαν φτωχότερη γνωστική λειτουργία.

Μία εκ των ερευνητών η Alina Cohen λέει: “παράγοντες όπως η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής που είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, σε σύνδεση με την άσκηση και ένα επαρκές καρδιαγγειακό προφίλ, φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους διατηρούμε τη γνωστική λειτουργία και καθυστερούμε την γνωστική εξασθένηση”.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην γνωστική παρακμή, και ένας καλύτερος τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λάθος που κάνετε στο πρωινό και μπορεί να δείχνετε λιγότερο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Penni Syggrou

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika