Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Όλοι έχουμε πέσει κατά καιρούς «θύματα» της κακοσμίας του στόματος, ακόμη και αν το συνειδητοποιούμε μόνο όταν μας το επισημάνει κάποιος άλλος.

Η άσχημη αναπνοή οφείλεται στα υπολείμματα τροφών που μένουν στο στόμα και προκαλούν την ανάπτυξη βακτηρίων και κακοσμίας.

Μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποιες παθήσεις που προκαλούν άσχημη αναπνοή, όπως οι στοματικές λοιμώξεις και άλλες παθήσεις του στόματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο καρκίνος.

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι το πρώτο και βασικό βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινική Μάγιο, των ΗΠΑ. Αν δεν βουρτσίζετε και δεν καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας με οδοντικό νήμα, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα και εκτός από άσχημη αναπνοή προκαλούν και περιοδοντική νόσο.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προληφθεί, απλά με καθαρισμό του στόματος και ελέγχοντας τα γεύματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι παρακάτω τροφές και υγρά θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα φρέσκια αναπνοή:

Νερό

Το νερό ενυδατώνει την στοματική κοιλότητα και τον λαιμό, ενώ «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.

Μήλα

Διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

Τσίχλα

Διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Βιταμίνη C

Σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία και να εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Γιαούρτι

Μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να συντελέσει σε λιγότερο έντονη αναπνοή. Και αυτό διότι όταν το σώμα δεν παίρνει πολλούς υδατάνθρακες, καίει λίπος, μια διαδικασία που παράγει κετόνες. Όταν παράγονται οι κετόνες, αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, των ούρων και μερικές φορές της αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα απωθεί τις κετόνες που προκαλούν οσμές, τρώγοντας υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, μπορείτε να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Κανέλλα

Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Πράσινο τσάι

Τα φλαβονοειδή, τα καλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα λαχανικά και το πράσινο τσάι, είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας. Επίσης το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των θειούχων συστατικών των βακτηρίων.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika