Newsitamea.gr
CELEBRITY ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Και δεν θα μου λείπεις, γιατί θα’ναι η ψυχή μου το τραγούδι της ερήμου που θα σ’ ακολουθει…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αφησε με τη φωνή της ανεξίτηλο σημάδι στο Νέο Κύμα και τις μπουάτ. Η γνωστή τραγουδοποιός Αρλέτα που έφυγε από τη ζωή στα 72 της χρόνια νοσηλευόταν το τελευταίο διστημα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδια» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές.

Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Σε συνέντευξή της στο in.gr το 2016 είχε δηλώσει: «Ποτέ δεν επεδίωξα καριέρα και δεν νομίζω ότι έχω καριέρα. Ποτέ στη ζωή μου δεν επεδίωξα κασέ, αυτοπροβολή.

» Έκλεισα φέτος 50 χρόνια στο τραγούδι, μετά από τόσα χρόνια είναι λίγο δύσκολο να αλλάξω. Μπορώ να πω ότι έχω μια πορεία, η οποία ήταν παράξενη και βασίστηκε αποκλειστικά στον κόσμο.

» Οι άνθρωποι που με βοήθησαν ήταν πολύ λίγοι, μετρημένοι μπορώ να πω, και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Επίσης είχα πάρα πολύ καλούς δασκάλους, πράγμα που με βοήθησε όχι τελείως άμεσα αλλά πάρα πολύ έμμεσα. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτό».

«Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το θάνατο της διάσημης τραγουδοποιού.

«Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. «“Τα ήσυχα βράδια…” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αρλέτας, «της τραγουδοποιού», όπως είπε, «που σφράγισε την εποχή της και συγκίνησε πολλές γενιές με τα τραγούδια και την τόσο χαρακτηριστική ερμηνεία της».

«Εκείνη που χαρακτηρίστηκε “ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ”, κέρδισε, μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, κάτι πραγματικά σπάνιο, να αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της και εκτίμησαν την ιδιαίτερη παρουσία της, το ταλέντο αλλά και το ήθος της, τον γνήσιο ρομαντισμό αλλά και το γλυκόπικρο χιούμορ της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τραγούδησε για τα παιδιά, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Kι αν έφυγε για τον γύρο του κόσμου, η #Αρλετα θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Τwitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι η Αρλέτα «άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε ήρεμα και αθόρυβα όπως και έζησε. Θα την θυμόμαστε…»

Ο τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος αποχαιρέτησε τη φίλη του Αρλέτα με ένα τραγούδι, μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

O Λάκης Παπαδόπουλος της αφιέρωσε τα «Ήσυχα βράδια», ένα τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά η Αρλέτα. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν στον δίσκο της Αρλέτας «Τσάι Γιασεμιού» του 1985.

Στίχοι τραγουδιού:

«Ακόμα κι αν φύγεις

για το γύρο του κόσμου

θα’ σαι πάντα δικός μου

θα είμαστε πάντα μαζί

Και δε θα μου λείπεις

γιατί θα `ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ’ ακολουθεί

Τα ήσυχα βράδια

η Αθήνα θ’ ανάβει

σαν μεγάλο καράβι

που θα `σαι μέσα κι εσύ

Και δε θα σου λείπω

γιατί θα `ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ’ ακολουθεί

Τα ήσυχα βράδια

θα περνάει φωτισμένο

της ζωής μου το τρένο

που θα `σαι μέσα κι εσύ

Και δε θα σου λείπω

γιατί θα `ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ’ ακολουθεί»

Η αγαπημένη τραγουδοποιός παραμένει πρώτο trend στο twitter

Ας δουμε μερικά από τα κορυφαία tweets για την Αρλέτα


madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea