Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ιταλία: Το «χωριό των αιωνόβιων» αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα μυστικά της μακροβιότητας σε ένα χωριό στην Ιταλία όπου περισσότεροι από ένας στους 10 κατοίκους έχουν περάσει τα 100 τους χρόνια, αναζητά διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) έχουν περάσει τους τελευταίους έξι μήνες εξετάζοντας κάθε παράμετρο της ζωής των κατοίκων του χωριού Acciaroli που βρίσκεται στην επαρχία του Σαλέρνο, στην Τυρρηνική θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες σε συνέδριο που διοργάνωσαν στο χωριό, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η κοινή συνισταμένη στους κατοίκους του είναι η πιστή τήρηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής και το… άφθονο σεξ!

Οι συνήθειες αυτές ως φαίνεται τους παρέχουν ανοσία στην καρδιοπάθεια, την άνοια και άλλα νοσήματα του γήρατος που είναι πολύ συνηθισμένα στον δυτικό κόσμο αλλά στο συγκεκριμένο χωριό είναι εξαιρετικά σπάνια.

Έτσι, οι 81 από τους συνολικώς 700 κατοίκους του έχουν ήδη περάσει το ορόσημο των 100 ετών (πολλοί από αυτούς έχουν περάσει και τα 110), ενώ σχεδόν άλλοι 200 το πλησιάζουν ολοταχώς.

Όπως είπαν στο συνέδριο οι κάτοικοι, τα προϊόντα που καταναλώνουν είναι ως επί το πλείστον ντόπια και τα καλλιεργούν μόνοι τους.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και το ελαιόλαδο καθώς και τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα: έχουν δικά τους κουνέλια και κοτόπουλα, και ψαρεύουν μόνοι τα ψάρια τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το χωριό τους βρίσκεται σε μία περιοχή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, χωρίς βιομηχανική ανάπτυξη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Σ. Μάισελ, καθηγητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του UCSD, η εξήγηση της μακροζωίας και του σφρίγους των γερόντων μπορεί να εξηγείται και με άλλους παράγοντες.

Στο χωριό λ.χ. είναι εκτεταμένη η κατανάλωση μπαχαρικών όπως το δενδρολίβανο, ενώ οι απότομοι δρόμοι ανάμεσα στα σπίτια εξασφαλίζουν την αδιάκοπη, σκληρή άσκηση όλων των κατοίκων.

«Τρώνε δενδρολίβανο σχεδόν καθημερινά και το καλλιεργούν κιόλας», είπε ο δρ Μάισελ. «Και ξέρουμε ότι το δενδρολίβανο τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης είναι σωματικώς δραστήριοι. Είτε αυτό είναι ψάρεμα, είτε η φροντίδα του λαχανόκηπου που όλοι έχουν ή το περπάτημα, κάθε μέρα όλοι τους κάτι κάνουν».

Από την πλευρά του, ο δρ Σαλβατόρε Ντι Σόμμα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο La Sapienza, είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μία κλινική κλίμακα που θα δείχνει τι πρέπει να κάνει όποιος θέλει να ζήσει πολλά χρόνια, σε ό,τι αφορά τη διατροφή, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, την κοινωνική ζωή ή ακόμα και τον τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσμου γύρω του.

Η έρευνα των δύο επιστημόνων και των συνεργατών τους εστιάζεται στην παρακολούθηση 80 ηλικιωμένων του χωριού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 25 αιωνόβιοι.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@