Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οι εισπνοές ατμού δεν βοηθούν τους ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

man-blowing-nose

Οι εισπνοές ατμού δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα των πασχόντων από χρόνια ιγμορίτιδα, αλλά οι ρινικές πλύσεις μπορεί να τους βοηθήσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες ταλαιπωρούνται από χρόνια ιγμορίτιδα, η οποία είναι μία επίμονη λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει την όσφρηση και την ποιότητα της ζωής, και δίχως θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή – σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις – σε επιπλοκές στον εγκέφαλο.

Για την καταπολέμησή της, οι γιατροί συχνά συνιστούν εισπνοές ατμού και ρινικές πλύσεις ως εναλλακτική λύση στην αντιβιοτική αγωγή που συχνά δεν είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων δεν ήταν έως τώρα καλά μελετημένη.

Βρετανοί επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν καλύτερα το θέμα και έτσι χώρισαν 871 ασθενείς σε τέσσερις ομάδες: η μία υποβλήθηκε σε κλασική αγωγή, η δεύτερη έκανε καθημερινές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό τις οποίες διδάχθηκε από εκπαιδευτικό βίντεο, η τρίτη έκανε εισπνοές ατμού και η τέταρτη συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Καναδική Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), τρεις μήνες αργότερα είχαν βελτιωθεί τα συμπτώματα όσων έκαναν ρινικές πλύσεις ή έπαιρναν την κλασική αγωγή, ενώ στους έξι μήνες εξακολουθούσαν να έχουν βελτίωση ενώ είχαν και μειωμένη ανάγκη για μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά και για επίσκεψη στον γιατρό τους.

Αντιθέτως, οι εισπνοές ατμών είχαν ελαττώσει μόνο τους πονοκεφάλους τους και δεν είχαν παράσχει κανένα άλλο όφελος.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ρινικές πλύσεις με διάλυμα φυσιολογικού ορού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, ελαττώνοντας και τον αριθμό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρειάζονται για να νιώθουν καλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Λίτλ, από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Πληθυσμιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον.

ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea