Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ίσως το πιο εύκολο tip για να κόψεις τα αμαρτωλά σνακ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν επιθυμείς να κόψεις τα αμαρτωλά τσιμπολογήματα και να πάψεις να βάζεις στο στόμα σου σνακ με πολλές θερμίδες, τότε πρέπει εσύ και μόνο εσύ να αναλάβεις την ευθύνη. Πες, λοιπόν, “όχι” σε όσους σου γεμίζουν το πιάτο.

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marketing Research, για να κόψουμε τα αμαρτωλά σνακ, χρειάζεται να σερβίρουμε τον εαυτό μας μόνοι μας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την πρόσληψη πολλών θερμίδων, καθώς όταν σερβίρουμε τους εαυτούς μας, αναλαμβάνουμε εμείς εξ΄ολοκλήρου την ευθύνη.

Στην έρευνα πραγματοποιήθηκαν διαφορετικά 5 πειράματα, τα οποία κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: όταν οι άνθρωποι σερβίρονται μόνοι τους όχι μόνο τρώνε λιγότερα ανθυγιεινά φαγητά σε σχέση με όταν το πιάτο φτάνει στα χέρια τους ήδη γεμάτο, αλλά και είναι λιγότερο πιθανό να φάνε ανθυγιεινά φαγητά γενικότερα.

Μάλιστα, τα ίδια πειράματα έδειξαν ότι το παραπάνω ισχύει μόνο για τα φαγητά που θεωρούνται σχετικά ανθυγιεινά. Στην περίπτωση που το σνακ το οποίο προσφέρονταν στους συμμετέχοντες στα πειράματα ήταν κάποιο το οποίο θεωρείται υγιεινό -όπως για παράδειγμα ένα φρούτο- η κατανάλωση ήταν η ίδια ανεξαρτήτως ποιος το σέρβιρε.

Ίσως το πιο εύκολο tip για να κόψεις τα αμαρτωλά σνακ

Όπως σημειώνεται στο Fox News, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο, όταν τους σερβίρουν άλλοι άνθρωποι ανθυγιεινά σνακ, κρύβεται στην έννοια της ευθύνης και τις ενοχές που προκύπτουν από αυτήν.

Η ερευνητική ομάδα λέει συγκεκριμένα πως η παραπάνω συμπεριφορά παρουσιάζεται, επειδή οι άνθρωποι που τρώνε το φαγητό το οποίο τους σέρβιρε κάποιος άλλος, επομένως δεν εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία επιλογής, αισθάνονται ότι μπορούν να επιρρίψουν πιο εύκολα την ευθύνη αλλού για την ανθυγιεινή επιλογή.

“Όταν εξυπηρετούμαστε από κάποιον άλλον, μπορούμε να αναθέσουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Αλλά αν αυτό-εξυπηρετούμαστε, θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα” και επομένως μας οδηγεί σε καλύτερες επιλογές, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Linda Hagen, καθηγήτρια Marketing στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Συμπερασματικά, όταν εξυπηρετούμε τον εαυτό μας και ειδικά στο θέμα της διατροφής, είμαστε πιο προσεκτικοί τόσο με το μέγεθος των μερίδων όσο και με τις διατροφικές επιλογές μας. Είναι τόσο απλό. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η επιστήμη.

Για αυτό λοιπόν, αν επιθυμείς να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, σέρβιρε μόνος σου τον εαυτό σου, και επίλεξε εσύ τι θέλεις να φας και πόσο. Κι άσε τη μάνα να… φωνάζει.

  • Σχετικά: Θέσε άπιαστους στόχους: μόνο έτσι χάνουμε κιλά

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika