Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ίσες ευκαιρίες στην τέχνη του θεάτρου! Η ζωή όπως θα έπρεπε να είναι, μέσα από το Liminal Open Days 2.(Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι τέχνες είναι ένας σημαντικός οδηγός για κάθε χρονική περίοδο που δείχνει πόσο έχει εξελιχθεί ο άνθρωπος. Μέσα από τις τέχνες ανά τους αιώνες εκφράζεται, δημιουργεί, προκαλεί, διαφοροποιείται, προτείνει και εξελίσσεται. Είναι φορές που η τέχνη δεν είναι κατανοητή σε όλους όμως μπορούμε να τη θαυμάσουμε ή να την κρίνουμε. Άλλες που μας ανοίγει το πνεύμα και τους ορίζοντες, ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνουμε την ώρα που συμβαίνει.

Οι πόρτες των τεχνών εδώ και χρόνια ανοίγουν επιτέλους και για τα άτομα με αναπηρία. Κάθε είδους αναπηρία. Στην αρχή με τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων και πλέον με τη συμμετοχή και των ίδιων των ατόμων. Σταματούν να είναι μόνο θεατές και παίρνουν μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, στη μουσική και στο θέατρο. Σήμερα θα μιλήσουμε για το θέατρο, την σκηνή που μπορεί μέσα από μια παράσταση να προσφέρει και να παρουσιάσει έναν ολόκληρο διαφορετικό κόσμο. Να παροτρύνει το μυαλό να δουλέψει πιο γρήγορα και να αποδεχτεί το διαφορετικό, το άγνωστο, να το ανακαλύψει ώστε να πάψει να το στιγματίζει μετέπειτα ως κοινωνία.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Liminal Open Days 1, τον περασμένο Απρίλιο και με κίνητρο το όραμά για την εξέλιξη του θεατρικού τοπίου σε ένα ανοιχτό, δημιουργικό πεδίο συνεργασίας, διοργανώνεται το εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα Liminal Open Days 2.

Μια “Pop Up” δραματική σχολή στήνεται στους χώρους του  Κέντρου Νεότητος του Δήμου Χαλανδρίου όπου μια ομάδα εκπαιδευτών πραγματοποιεί εργαστήρια, καλύπτοντας τα περισσότερα είδη μαθημάτων που διδάσκονται στις δραματικές σχολές.

Οι στόχοι αυτής της διοργάνωσης είναι:

  • Ο εμπλουτισμός της ομάδας η οποία δημιουργήθηκε κατά το Open Days 1.
  • Η εξοικείωση, επαφή και εμπειρία εκπαιδευτών θεάτρου με μεικτές ομάδες.
  • Η αποτύπωση της εμπειρίας του διημέρου και η τροφοδότηση του υπό διαμόρφωση οδηγού για Συμπεριληπτική Θεατρική Εκπαίδευση.

Μερικές βασικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους είναι οι εξής:

  • Το πρόγραμμα είναι ανοικτό προς όλους* ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
  • Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί το προσωπικό κίνητρο του εκάστοτε υποψηφίου για συμμετοχή στην διαμόρφωση μεικτής ομάδας θεάτρου.
  • Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια είναι η ελληνική ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική Νοηματική γλώσσα.
  • Το περιεχόμενο, η μεθοδολογία και οι χώροι διεξαγωγής είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.
  • Μετά την λήξη του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Δεκτές γίνονται αιτήσεις κάθε μορφής, όπως video, αρχείο ήχου.

 

Χρονικά μέχρι τις 6 Αυγούστου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Η Ενημέρωση συμμετεχόντων θα γίνει μέχρι 12 Αυγούστου και η αποστολή υλικού και προγράμματος στις  4 – 7 Σεπτεμβρίου. Η πραγματοποίηση του Liminal Open Days 2 θα γίνει στις 9 – 10 Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα στη συμμετοχή σε ότι αγαπά ο καθένας μπορεί στους περισσοτέρους να φαίνεται αυτονόητο, για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όμως δεν είναι. Ακόμα και αν θα δεχτούν να υπάρχει ένα άτομο με αναπηρία σε μια παράσταση, συνήθως είναι κάπου στα κρυφά. Καλύτερα όμως τα λέει η Παρασκευή Κ. η πρώτη που δήλωσε συμμετοχή στο Open Days που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Μοιράζομαι μαζί σας ένα μικρό κομμάτι από όσα δήλωσε.

“Πέρασαν τα χρόνια τα παιδικά, επήλθε και η εφηβεία και έφτασα να διανύω τον 3ο χρόνο ενήλικης ζωής. Και πιάνω την ψυχούλα μου να έχει ένα μικρό παραπονάκι, έναν μικρό πόνο που μου έχει προκαλέσει κατά πλειοψηφία η επαφή μου με τον μαγικό χώρο του θεάτρου. Αυτό που επετράπη(;) μια ιδιαιτερότητά μου να με χαρακτηρίζει σαν ηθοποιό και σαν άτομο. 

Μια ιδιαιτερότητα που ήταν αρκετά μικρή, ώστε «να μπορούμε να ανεχτούμε με το να την κρύψουμε πίσω πίσω στο Χορό», αλλά αρκετά μεγάλη ώστε «να μην μπορούμε να την τοποθετήσουμε στο προσκήνιο, να της δώσουμε ατομικό λόγο, ατομική υπόσταση θεατρική, να μην μπορούμε να επεκταθούμε σε εκ βάθους προετοιμασία της». Πάντα στο Χορό, στο Λαό, στο Πλήθος. Πάντα πίσω. Πάντα κρυμμένη καλά απ’ τη μέση και κάτω. Πάντα ακίνητη να μη φανεί το ιδιαίτερο.

Φυσικά, αυτό ποτέ δε μου ‘κοψε τα φτερά. Ο πόθος μου για αυτό τον χώρο ήταν, είναι και θα είναι τόσο μεγάλος που τίποτα δε με αποκόπτει από αυτόν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρθει η στιγμή που αναγνωρίζεται η θεατρική προσωπικότητα πίσω από το Άτομο.”

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για την εκδήλωση στη νοηματική γλώσσα και δίνονται όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής. Επίσης αναζητώντας μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και βίντεο από το 1ο Liminal Open Days και να δείτε εάν σας ενδιαφέρει και θέλετε να λάβετε μέρος.

Η ίση συμμετοχή δεν είναι ένα θέμα απλά προς συζήτηση, δεν είναι μια θεωρία για να έχουμε να λέμε μεταξύ μας όσοι ασχολούμαστε με την αναπηρία. Θα πρέπει να είναι τρόπος ζωής και δεδομένο για όλους μας, ανεξαρτήτως αναπηρίας, κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φιλοσοφίας και ιδεών. Η επίσημη αναγνώριση της διαφορετικότητας σε κάθε της μορφή και μέσα από κάθε έκφανση της τέχνης και του πολιτισμού.

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε μόνο ότι μας βολεύει κάθε φορά, είτε για λόγους επικοινωνιακούς, είτε αυτοπροβολής του καλού μας προφίλ, είτε για να δείξει το καλό της πρόσωπο μια εταιρεία μέσα από εκδηλώσεις κοινωνικής ευθύνης. Η αποδοχή οφείλει να είναι γεγονός και μαρτυρία καθημερινά, να πάψει το στίγμα και να αγγίξουμε κάποια στιγμή το επίπεδο που δε θα χρειάζεται να το συζητάμε καν. Να είναι αυτονόητο, δεδομένο και αποδεχτό από όλους μας. Τότε θα μιλάμε για μια κοινωνία ισότιμη και δημοκρατική.

Βογιατζής Ηλίας

Δείτε το σχετικό βίντεο

*Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου τις δικές σας εμπειρίες, επικοινωνήστε στο iliasvogiatzis@gmail.com

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika