Newsitamea.gr
AMEA news

Ήρθε το Τέλος ΑμεΑ στα αεροπορικά εισιτήρια, πόσο θα επιβαρύνονται οι ταξιδιώτες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

4fb54aaa

Ήρθε το Τέλος ΑμεΑ στα αεροπορικά εισιτήρια, πόσο θα επιβαρύνονται οι ταξιδιώτες

Τέλος υπέρ των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα θα επιβληθεί στους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα ελληνικά αεροδρόμια σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών. Το Τέλος ΑμεΑ όπως ονομάζεται η νέα εισφορά θα πληρώνεται απο τους επιβάτες στο αεροπορικό εισιτήριο τους και θα επιβαρυνθεί με 0,20 ευρώ €. Απο το Τέλος προβλέπνται και εξαιρέσεις

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση επιβάλλεται Τέλος παροχής Συνδρομής σε Άτομα με Αναπηρία και Μειωμένη Κινητικότητα (Τέλος ΑμεΑ), σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύψους είκοσι λεπτών του ευρώ (€ 0,20).

Το Τέλος ΑμεΑ επιβάλλεται για τη χρηματοδότηση της αποζημίωσης φορέων συνδρομής ΑμεΑ σε όλους τους αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έναντι των παρασχεθεισών υπηρεσιών.

Ο υπολογισμός του Τέλους αυτού γίνεται σε ευρώ. Για τον υπολογισμό του τέλους αυτού σε ξένο νόμισμα, αναγνωρισμένου από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αυτού προς το ευρώ.

Κάθε επιβάτης που βαρύνεται με το Τέλος ΑμεΑ, το καταβάλει στην αεροπορική εταιρεία (ή στον νόμιμο αντιπρόσωπό της) πριν την αναχώρησή του από ελληνικό αερολιμένα, μέσω του εισιτηρίου του ή άλλου παραστατικού στην περίπτωση των ιδιωτικών αεροσκαφών.

Το Τέλος εισπράττεται από τις Αεροπορικές Εταιρείες για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και αποδίδεται, κατά περίπτωση, σε μηνιαία βάση ή επιτοπίως, πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους. Στην περίπτωση της απόδοσης του Τέλους σε μηνιαία βάση οι εταιρείες υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση της ΥΠΑ (Δ11) εγγυητική επιστολή που έχει εκδοθεί από Τραπεζικό Ίδρυμα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΥΠΑ χρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες με το ποσό του Τέλους ΑμεΑ που προεισπράχθηκε από τους επιβάτες και ελέγχει την απόδοσή του.

Οι όροι σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες καταβάλλουν, κατά περίπτωση το Τέλος, σε μηνιαία βάση ή επιτόπια, καθορίζονται με απόφαση Διοικητή ΥΠΑ.

Κάθε αεροπορική εταιρεία, ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός της υποβάλλουν Δηλώσεις (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I) στην ΥΠΑ (Λογιστικό Εφοδιαστικό Κέντρο − ΛΕΚ), ανά αερολιμένα, το αργότερο μέχρι την 25η ημέρα του επόμενου μηνός από τον μήνα αναχώρησης της πτήσης, μαζί με τα αντίγραφα των αποδείξεων κατάθεσης του τέλους και αποδεικνύουν την καταβολή του από τις αεροπορικές εταιρείες (ή τον νόμιμο αντιπρόσωπό τους) σ’ αυτήν. Με τις εν λόγω Δηλώσεις δίδονται λεπτομέρειες για τους επιβάτες και τις αναχωρήσεις αεροσκαφών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για το τέλος ΑμεΑ, ή την είσπραξη αυτού.

Κάθε αεροπορική εταιρεία, ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός της τηρούν τα κατάλληλα αρχεία επιβατών, όπως ονομαστικές καταστάσεις, ηλεκτρονικά αρχεία, αποκόμματα εισιτηρίων όσων επιβιβάζονται σε αεροσκάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, καθώς και του ποσού των τελών που καταβάλλονται σ’ αυτήν. Η ΥΠΑ μπορεί κατά πάντα χρόνο να επιθεωρεί με τα αρμόδια όργανα της και να λαμβάνει αντίγραφα αυτών των αρχείων.

Κάθε αεροπορική εταιρεία, ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός της, στην οποία δίδεται έγκριση καταβολής του τέλους σε μηνιαία βάση από την ΥΠΑ, υποχρεούται να καταθέτει το εισπραττόμενο τέλος εκάστου μηνός εντός των πρώτων 20 ημερών του επομένου μηνός από την αναχώρηση των επιβατών, σε Δ.Ο.Υ στον Κ.Α.Ε. 2535 «Κάθε είδους έσοδα Υ.Π.Α.» του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Εκ των εσόδων του εισπραττόμενου Τέλους ΑμεΑ εγγράφονται εις ύψος πιστώσεις στον Π/Υ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων φορέων έναντι παροχής υπηρεσιών συνδρομής σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλους τους αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Από το Τέλος εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του, οι αναχωρούντες επιβάτες ηλικίας έως και δύο (2) ετών, τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών, καθώς και τα μέλη του πληρώματος που επιβιβάζονται για ανάληψη υπηρεσίας σε άλλο σταθμό για αντικατάσταση των εν υπηρεσία πληρωμάτων, οι επιβάτες που αφικνούνται σε αεροδρόμιο λόγω έκτακτης ανάγκης, βλάβης, κακών καιρικών συνθηκών, ή άλλου γεγονότος ανωτέρας βίας, ανεξαρτήτως αν εξέλθουν τον τελωνειακά ελεγχόμενο χώρο, ή αν συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλο αεροσκάφος την ίδια ή άλλη μέρα και οι αεροπορικώς διερχόμενοι επιβάτες, οι οποίοι συνεχίζουν το ταξίδι τους με το ίδιο αεροσκάφος και παραμένουν σε ελεγχόμενους χώρους (direct transit).

http://www.dikaiologitika.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou