Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή κάνει καλό στον ύπνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Η υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή κάνει καλό στον ύπνο

Οι περισσότερες έρευνες αναλύουν τις επιδράσεις του ύπνου στη δίαιτα και τον έλεγχο του βάρους. Αυτή τη φορά, όμως, η έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αντιστρέφει το ερώτημα, για να βρει τις επιδράσεις της δίαιτας –και ειδικά της ποσότητας πρωτεΐνης- στον ύπνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα, με υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης, φαίνεται πως βελτιώνει την ποιότητα ύπνου σε ενήλικες της μέσης ηλικίας. Η σύγκριση έγινε με ενήλικες που έχασαν το ίδιο ποσοστό βάρους, ενώ κατανάλωναν φυσιολογικές ποσότητες πρωτεΐνης.

Η υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή κάνει καλό στον ύπνο

Συγκεκριμένα, μια πιλοτική μελέτη έδειξε ότι σε 14 συμμετέχοντες, η κατανάλωση πρωτεΐνης οδήγησε σε καλύτερο ύπνο έπειτα από 4 εβδομάδες απώλειας βάρους. Στη συνέχεια, στην κεντρική μελέτη, 44 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν για να καταναλώσουν είτε μια δίαιτα κανονική, είτε υψηλή σε πρωτεΐνη. Έπειτα από 3 εβδομάδες προσαρμογής στη δίαιτα, οι ομάδες κατανάλωναν είτε 0,8, είτε 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό βάρους καθημερινά, για 16 εβδομάδες και στο τέλος πήραν μέρος σε έρευνα για την αξιολόγηση του ύπνου τους, κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: όσο περισσότερη πρωτεΐνη κατανάλωναν όσοι βρίσκονταν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, τόσο μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρούσαν στην ποιότητα του ύπνου, μετά από 3 και 4 μήνες διαιτητικής παρέμβασης.

Η υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή κάνει καλό στον ύπνο

Ο διαιτολόγος της μελέτης σχεδίασε ένα πλάνο το οποίο κάλυπτε τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες των συμμετεχόντων, μειώνοντας 750 θερμίδες από λιπαρά και υδατάνθρακες ανά ημέρα, διαμορφώνοντας την ποσότητα πρωτεΐνης με βάση το αν ανήκαν στην ομάδα με την υψηλή πρωτεΐνη ή στη χαμηλή. Οι πηγές πρωτεΐνης που χρησιμοποιήθηκαν στις 2 μελέτες προέρχονταν από χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας, σόγια, όσπρια και γάλα.

Αν, λοιπόν, η πρωτεΐνη στην καθημερινότητά σας δεν είναι επαρκής και αισθάνεστε ότι ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός, ίσως πρέπει να αυξήσετε κάποια από τις πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας. Πάρτε ιδέες για πρωτεϊνούχες τροφές εκτός κρέατος από εδώ.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika