Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υπνηλία στο γραφείο: Η άγνωστη αιτία που την προκαλεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υπνηλία στο γραφείο: Η άγνωστη αιτία που την προκαλεί

Υπνηλία στο γραφείο: Η άγνωστη αιτία που την προκαλεί

Η υπνηλία που μπορεί να νιώσει κάποιος το μεσημέρι στο γραφείο ή στο σχολείο οφείλεται σε διάφορους λόγους: έλλειψη ύπνου, ανία, «βαρύ» φαγητό.

Μία νέα μελέτη ωστόσο, αποκαλύπτει ακόμη έναν, όχι και τόσο προφανή: τον ελλιπή αερισμό των σύγχρονων κτηρίων.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, στα κτήρια με σφραγισμένα παράθυρα τα οποία λειτουργούν με ανακυκλωμένο αέρα, μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, με συνέπεια όποιος βρίσκεται μέσα να νιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και λήψης αποφάσεων να φθίνει.

Η κύρια πηγή διοξειδίου του άνθρακα στους κλειστούς χώρους είναι οι άνθρωποι, καθώς κάθε φορά που εισπνέουν έλκουν το οξυγόνο από το περιβάλλον και κάθε φορά που εκπνέουν απελευθερώνουν διοξείδιο.

Έτσι, ενώ η μέση συγκέντρωση του αερίου στους εξωτερικούς χώρους είναι περίπου 380 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), στους αεροστεγώς κλεισμένους εσωτερικούς φθάνει να είναι μερικές χιλιάδες ppm.

Τα υψηλά επίπεδα στους εσωτερικούς χώρους συνήθως οφείλονται στον ελλιπή αερισμό, ο οποίος με τη σειρά του οφείλεται στην κατασκευή κτηρίων με σταθερά κλειστά παράθυρα για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Εργαστήριο Laurence Berkley.

Όπως ανακάλυψαν, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στα κτήρια γραφείων συνήθως είναι 1.000 ppm, αλλά ειδικά στις αίθουσες συνεδριάσεων, οι οποίες κατά κανόνα είναι μικρές και φιλοξενούν πάρα πολλά άτομα ταυτοχρόνως, είναι πολύ υψηλότερη (ίσως γι’ αυτό δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να μείνουμε ξύπνιοι στα μήτινγκ).

Στα σχολεία, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα συχνά υπερβαίνουν τα 1.000 ppm και μερικές φορές ξεπερνούν τα 3.000 ppm.

Αν και αυτά τα επίπεδα δεν φάνηκε να απειλούν την υγεία, επηρέαζαν σημαντικά την ικανότητα ομάδας εθελοντών να σκεφτούν ή να πάρουν μια απόφαση.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα ευρήματά τους, τα οποία είναι τα πρώτα που συσχετίζουν τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τις μειωμένες επιδόσεις στη δουλειά και στο σχολείο.

«Αποτελούσε δόγμα στον χώρο μας ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι σημαντικό και δεν επηρεάζει τον κόσμο, στα συνήθη επίπεδα που βρίσκουμε εντός των κτηρίων», δήλωσε ο δρ Γουϊλιαμ Τζ. Φισκ, επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Περιβάλλοντος του IBL.

«Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, δεν ήταν αναμενόμενα και μας εξέπληξαν».

Αν και η μελέτη εστιάσθηκε στην προσοχή και στην λήψη αποφάσεων, και όχι στη μάθηση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μαθητές που βρίσκονται όλη μέρα σε ελλιπώς αεριζόμενες σχολικές αίθουσες έχουν εγγενές μειονέκτημα.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea