Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η υπέρταση στα 45 αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στα 65

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η υπέρταση στη μέση ηλικία μπορεί να ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη άνοιας μερικές δεκαετίες αργότερα, προειδοποιεί η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Όπως αναφέρει σε επιστημονική δήλωσή της, η υπέρταση είναι ό,τι το χειρότερο για τον εγκέφαλο διότι διαταράσσει τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του, οδηγεί σε μειωμένη αιμάτωση στις περιοχές της λευκής ουσίας του που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες και ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη των αλλοιώσεων που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Με άλλα λόγια, η υπέρταση μπορεί να ευνοεί τις δύο συχνότερες μορφές άνοιας: τη νόσο Αλτσχάιμερ που ευθύνεται για το 55-60% των κρουσμάτων άνοιας, και την αγγειακής αιτιολογίας άνοια που αντιπροσωπεύει ένα άλλο 20%.

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν κάποιος έχει υπέρταση στα 30 ή στα 40, διατρέχει έως και 62% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει άνοια αγγειακής αιτιολογίας αργότερα στη ζωή του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2015 ζούσαν σε όλο τον κόσμο 47,4 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια. Το 2030 υπολογίζεται ότι θα είναι75,6 εκατομμύρια και το 2050 θα έχουν υπερβεί τα 135,4 εκατομμύρια.

«Οι πάσχοντες από υπέρταση αναπτύσσουν συχνότερα άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την επιστημονική δήλωση δρ Costantino Iadecola, καθηγητής Νευρολογίας & Νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Το αν όμως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνει τον κίνδυο άνοιας δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Το μόνο που υπάρχει είναι μικρές μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι ο έλεγχος της πίεσης βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες».

Η επιστημονική δήλωση της ΑΗΑ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Hypertension».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika