Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Νέα αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι οι ώρες ύπνου αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς με υπέρταση και διαπίστωσαν ότι τόσο ο λιγοστός όσο και ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για όσους κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ. Ο λιγοστός ύπνος φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 83% στους υπερτασικούς, σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-8 ώρες καθημερινά. Από την άλλη, οι πολλές ώρες ύπνου φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 74%.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρίας Υπέρτασης.

Είναι γνωστό πως η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι παρατηρήσεις των ερευνητών φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο ύπνος επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των δύο. Παραμένει άγνωστο γιατί ακριβώς ο ύπνος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) ενώ ο πολύς ύπνος συνδέεται με την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σηματοδοτούν τη φλεγμονή και οι διαδικασίες αυτές μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν το φαινόμενο.

 

 

 

πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea