Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας εκτιμούν πως ο θάνατος τριών ενηλίκων πέρυσι πιθανόν να οφειλόταν σε επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό Ζίκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οικείου υπουργείου Υγείας.

Ερευνητές εντόπισαν τον ιό στο πτώμα μιας γυναίκας 20 ετών, η οποία πέθανε τον Απρίλιο εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των εφημερίδων O Estado de S. Paulo και Folha de S. Paolo.

Ο ιός είχε ανιχνευθεί προηγουμένως σε ενήλικες που πέθαναν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, πιθανόν εξαιτίας περιπλοκών που προκαλεί ο Ζίκα, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο ιός, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά, θεωρείτο μέχρι πρότινος ότι προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξανθήματα και πόνους στις αρθρώσεις –ή συχνά κανένα απολύτως σύμπτωμα. Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία στις ελάχιστες έρευνες που έχουν γίνει για την ασθένεια που να συνδέουν τον Ζίκα με θανάτους.

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Η Βραζιλία ερευνά επίσης μια πιθανή σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και περισσότερα από 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας, μια κατάσταση κατά την οποία μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο και πνευματική υστέρηση.

Ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει στοιχεία για μόλυνση από τον Ζίκα σε 17 από αυτά τα κρούσματα, είτε στο μωρό είτε στη μητέρα, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κάστρο και ο Πέδρο Βασκονσέλος, γιατρός στο Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών Evandro Chagas, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου πως η Βραζιλία αναμένει ότι θα αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον ιό Ζίκα σε έναν χρόνο περίπου.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τέξας και ότι η Βραζιλία δεσμεύθηκε να διαθέσει 1,9 εκατομμύριο δολάρια (ΗΠΑ) στην προσπάθεια αυτή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Κάστρο δήλωσε πως το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο περίπου, πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, αν και αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι έτοιμο τότε για ευρεία εφαρμογή.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις γυναίκες στις πληγείσες περιοχές να καλύπτονται και να παίρνουν προφυλάξεις όταν κάνουν σεξ

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στις γυναίκες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού Ζίκα να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να καλύπτουν το σώμα τους για να αποφύγουν τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και να παίρνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του σεξ με τους συντρόφους τους.

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε συστάσεις για τις γυναίκες σχετικά με τον ιό που έχει συνδεθεί με τη μικροκεφαλία στα έμβρυα και άλλες νευρολογικές διαταραχές, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, ωστόσο δεν εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες, αντιθέτως συνέστησε στις γυναίκες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους ή τις αρχές στην περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουν.

«Οι περισσότερες γυναίκες στις περιοχές όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού Ζίκα θα γεννήσουν φυσιολογικά βρέφη. Το υπερηχογράφημα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης δεν προβλέπει με αξιοπιστία την μικροκεφαλίας παρά σε σπάνιες περιπτώσεις», επισήμανε ο ΠΟΥ.

«Οι γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση λόγω του φόβου της μικροκεφαλίας θα πρέπει να το κάνουν με ασφαλή τρόπο στα ιατρικά κέντρα που πραγματοποιούν αυτού του είδους τις επεμβάσεις και σε απόλυτη συμφωνία με το νόμο», τονίζει ο ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika