Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Τι αλλάζει στον εμβολιασμό των παιδιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα παιδιά 11 έως 14 ετών χρειάζονται μόνο δύο δόσεις του εμβολίου για τον ιό HPV, που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και άλλων μορφών καρκίνου), αντί για τις τρεις δόσεις που συνιστώνταν έως τώρα.

Όμως, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι ηλικίας 15 έως 26 ετών, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Αυτή είναι η νέα επίσημη «ετυμηγορία» των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Κονδυλώματα: Όσα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γνωρίζετε – Πλήρης οδηγός

Η νέα σύσταση βασίζεται στην αξιολόγηση όλων των έως τώρα κλινικών μελετών, που δείχνουν ότι στα παιδιά έως 14 ετών αρκούν δύο δόσεις για να προκληθεί ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ανάλογη ή και μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που εκδηλώνεται στον οργανισμό των νέων άνω των 15 ετών, που κάνουν τρεις δόσεις.

Οι δύο δόσεις πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έξι μήνες. Η μείωση των δόσεων ελπίζεται ότι θα καταστήσει το εμβόλιο πιο δημοφιλές, καθώς μέχρι σήμερα κρίνεται αργή η αποδοχή του από γονείς και νέους, παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ουσιαστικά αποτελεί μια οικογένεια τουλάχιστον 150 συγγενικών ιών, που μεταδίδονται μέσω δερματικής και σεξουαλικής επαφής. Τις περισσότερες φορές η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί συμπτώματα.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας και HPV: Mια πάθηση που μπορούμε να νικήσουμε

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί, μολύνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά στους περισσότερους το ανοσοποιητικό σύστημά τους καταστρέφει τον ιό. Μερικά στελέχη του ιού προκαλούν κονδυλώματα και άλλα καρκίνους (του τραχήλου, του κόλπου, του πέους, του λαιμού κ.α.). Ο HPV είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των γυναικών από καρκίνο, αλλά το εμβόλιο είναι καλό να γίνεται και από τα αγόρια.

Ο εμβολιασμός συστήνεται στην προεφηβεία ή στην αρχή της εφηβείας, ιδανικά προτού η νέα ή ο νέος ξεκινήσουν σεξουαλικές επαφές, καθώς το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό, αν ο ιός δεν έχει ήδη εισέλθει στον οργανισμό. Ακόμη όμως κι αν ο ιός έχει «τρυπώσει» στο σώμα, πάλι το εμβόλιο παρέχει κάποια προστασία.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα δύο διαθέσιμα διεθνώς -και στην Ελλάδα- εμβόλια κατά του ιού HPV είναι το Gardasil της Merck και το Cervarix της GlaxoSmithKline.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika