Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είμαστε περισσότερα απ’ ό,τι τρώμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εξήντα εννέα διαφορετικοί παράγοντες – από τη σοκολάτα έως τα αντισυλληπτικά – επηρεάζουν την ισορροπία των μικροβίων στο έντερό μας, η οποία είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη τη υγείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μεγάλης μελέτης που εστιάσθηκε στο μικροβίωμα – την αόρατη κοινότητα μικροβίων του εντέρου που παίζει ρόλο στα πάντα, από την ανάπτυξη του καρκίνου έως την ψυχική υγεία και την παχυσαρκία.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», βασίσθηκε σε περισσότερους από 2.200 εθελοντές από το Βέλγιο και την Ολλανδία οι οποίοι συμπλήρωσαν εκτενή ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους, υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς εξετάσεις και έδωσαν δείγματα αίματος και κοπράνων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 95% των εθελοντών έφεραν 14 κοινά γένη μικροβίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα βασικό ανθρώπινο μικροβίωμα, το οποίο εν συνεχεία μεταβάλλεται προς το καλύτερο ή το χειρότερο αναλόγως με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι 69 που εντοπίστηκαν, έχουν ως αποτέλεσμα να αποικούν τελικά στα έντερα των ανθρώπων 600 διαφορετικά γένη μικροβίων, από τα 14 που αρχικά είναι.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μερικοί από τους πιο ευνοϊκούς για το μικροβίωμα παράγοντες είναι η κατανάλωση φρούτων και φυτικών ινών, καθώς και η σταθερότητα στη συχνότητα κένωσης του εντέρου.

Άλλοι παράγοντες είναι η κατανάλωση μαύρης, λευκής ή σοκολάτας γάλακτος, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων όπως τα αντιόξινα για τις καούρες, τα αντιβιοτικά, οι στατίνες και τη χοληστερόλη, τα αντισταμινικά για τις αλλεργίες και τα αντιφλεγμονώδη.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ό,τι καταπίνουμε που επηρεάζει το μικροβίωμα. Οι μελέτες έδειξαν πως ρόλο παίζουν μεταξύ άλλων και ο τρόπος με τον οποίο αναπνέει κανείς (όσο πιο βαθιά η αναπνοή, τόσο το καλύτερο), η ηλικία και οι συνήθειες που αφορούν τον ύπνο και τον τρόπο ζωής.

Συνολικά, στους 69 παράγοντες του τρόπου ζωής αποδίδεται το 7% της διακύμανσης στο μικροβίωμα. Το υπόλοιπο πιστεύεται ότι οφείλεται σε γενετικά αίτια και σε διαφοροποιήσεις των ίδιων των μικροβίων τα οποία έχουν την τάση να αλλάζουν για να προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου βρίσκονται.

Αντιθέτως, παράγοντες όπως ο θηλασμός, ο φυσικός τοκετός και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που κάποτε εθεωρούντο εξαιρετικά σημαντικοί, ως φαίνεται έχουν τελικά μικρότερη αξία.

Η όλη έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη του είδους, παρείχε στους επιστήμονες μοναδική ευκαιρία να ρίξουν μια πολύ αναλυτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος – και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί η γνώση ότι το μικροβίωμα των εντέρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην υγεία και στη νόσηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γερούν Ράες, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Leuven, στο Βέλγιο.

«Η ανάλυση της “μέσης” μικροβιακής χλωρίδας έχει ζωτική σημασία για την επινόηση διαγνωστικών εργαλείων και φαρμάκων βασισμένων στα βακτήρια. Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ποια είναι η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την παθολογική και να βρούμε θεραπείες γι’ αυτήν».

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea