Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ίλιγγος: Ποια είναι τα συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-124656581

Με τον όρο «ίλιγγος» περιγράφεται το αίσθημα απώλειας της ισορροπίας ή η ψευδαίσθηση της περιστροφής στον χώρο. Συνοδεύεται συνήθως και από άλλες ενοχλήσεις που συχνά ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται συνδυαστικά με τον ίλιγγο είναι η ναυτία, η μη φυσιολογική κίνηση των ματιών, ο πονοκέφαλος, η έντονη εφίδρωση και οι εμβοές (βουητό στα αυτιά) ή η παροδική απώλεια ακοής.

Τα συμπτώματα διαρκούν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες και μπορεί να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

Ίλιγγος: Ποια είναι τα συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Τα υποκείμενα αίτια του ιλίγγου μπορεί να πηγάζουν από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (κεντρικά) ή από άλλο όργανο (περιφερικά) όπως τα αυτιά. Η συνηθέστερη αιτία του ιλίγγου είναι η διαταραχή του έσω ωτός, του τμήματος του αυτιού που ελέγχει την ακοή και την ισορροπία. Για παράδειγμα, η νόσος Meniere εκδηλώνεται με ίλιγγο λόγω της συσσώρευσης υγρού στο αυτί και της πίεσης που αυτό ασκεί.

Σπανιότερα, ο ίλιγγος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι ή ημικρανίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ίλιγγος μπορεί να αποτελεί προάγγελο σοβαρότερων καταστάσεων, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή η εγκεφαλική αιμορραγία.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Medical Daily

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika