Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

ΙΚΑ : 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής για προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ika

ΙΚΑ : 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής για προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις

Ι.Κ.Α,-Ε.Τ.Α.Μ.: «Οι ασφαλισμένοι μας να προσέρχονται 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα 60 νέα Υποκαταστήματα που εκδίδουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις»

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου που αναφέρονται στις αναμονές απονομής νέων συντάξεων που αφορούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η Διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει τα παρακάτω:

Μέσα σε συνθήκες δυσμενείς, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, κατά το τελευταίο οκτάμηνο βελτιώσαμε, έστω οριακά, τους ρυθμούς απόδοσης νέων συντάξεων.

Συγκριτικά με τις ανακοινώσεις μας για το ίδιο θέμα τον Μάρτιο του 2014, η ακριβής εξέλιξη των στοιχείων σήμερα είναι η ακόλουθη.

Από τις 63.075 εκκρεμούσες απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ που υπήρχαν το Μάρτιο του 2014, σήμερα εκκρεμούν 57.934.

Από το σύνολο αυτών των εκκρεμουσών συντάξεων, αποδίδονται 35.000 προσωρινές συντάξεις.

Από τις 11.146 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, σήμερα εκκρεμούν 10.725.

Από τις 71.497 απλές επικουρικές συντάξεις ασφαλισμένων μόνο στο ΙΚΑ, σήμερα εκκρεμούν 66.917.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το συνολικό πλήθος των εκκρεμουσών συντάξεων μειώνεται σταθερά.

Επίσης, επισημαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα Υποκαταστημάτων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, που εκδίδουν συντάξεις σε εύλογους χρόνους, από 3 έως 6 μήνες.

Ο ρυθμός μείωσης του χρόνου απόδοσης όλων των συντάξεων θα εξελίσσεται βελτιούμενος με βάση τον υλοποιούμενο σχεδιασμό αύξησης των Υποκαταστημάτων Απονομής και τη λειτουργία ήδη 60 κέντρων έκδοσης προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων, προσδοκώντας τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της αναμονής, μετά την εφαρμογή του μηχανογραφικού έργου ψηφιοποίησης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τα έτη πριν το 2002.

Με το δεδομένο της μείωσης του ρυθμού υποβολής νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, αναμένεται η σταδιακή βελτίωση του μέσου χρόνου απονομής συντάξεων.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό, ότι το πλήθος των αιτήσεων για τις συντάξεις γήρατος βαίνει μειούμενο ως εξής: το 2012 υποβλήθηκαν 58.056 αιτήσεις, το 2013 υποβλήθηκαν 36.751 αιτήσεις, και το πρώτο 8μηνο του 2014 έχουν υποβληθεί 23.699 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Τέλος, προτρέπουμε για μία ακόμη φορά τους ασφαλισμένους μας να προσέρχονται 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα 60 νέα Υποκαταστήματα που εκδίδουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησής τους, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou