Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ιοί: εξαπλώνονται σαν φωτιά σε ένα κτίριο-Τρόποι πρόληψης!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20141003_542ea4987fbe1

Ιοί: εξαπλώνονται σαν φωτιά σε ένα κτίριο-Τρόποι πρόληψης!!!

 

Η είδηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μπήκαμε στο φθινόπωρο και σε λίγο θα αρχίσει η περίοδος των… ιώσεων. Αν μάλιστα φοβάστε τα μικρόβια και τους ιούς, η μελέτη θα σας τρομάξει περισσότερο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε ένα κτίριο, με απίστευτη ταχύτητα, για την ακρίβεια μόλις μέσα σε δύο ώρες. Δηλαδή, όπως μια πυρκαγιά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολη είναι η προστασία από τα μικρόβια στους κλειστούς χώρους. Για να το αποδείξουν χρησιμοποίησαν έναν ακίνδυνο μικρόβιο που έχει όμως ίδιο μέγεθος και ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά με έναν παθογόνο μικροοργανισμό (νοροϊό).

Τον τοποθέτησαν ένα πρωινό σε μια επιφάνεια την οποία αγγίζουν πολλά άτομα σε κτίριο όπου στεγάζονταν γραφεία. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι έπειτα από λίγες ώρες ο ιός είχε εξαπλωθεί μέσα στο κτίριο και σε διάφορα άλλα σημεία (διακόπτες, βρύσες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κτλ).

Ιοί: εξαπλώνονται σαν φωτιά σε ένα κτίριο
Οι ειδικοί παραλληλίζουν την εξάπλωση ενός ιού με τον τρόπο που εξαπλώνεται η φωτιά σε ένα κτίριο.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα τοποθετώντας τον ιό σε διαφορετικό σημείο όπου και πάλι άγγιζαν πολλά άτομα για να επαληθεύσουν τα ευρήματα τους. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι ο ιός χρειάζεται 2 με 8 ώρες για να εξαπλωθεί παντού.

Οι λύσεις που προτείνουν ερευνητές, είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η  χρήση
Απολυμαντικών.

Τρόποι πρόληψης της… εξάπλωσης

Καθώς το Φθινόπωρο ήρθε, καλό είναι να θυμηθούμε μερικούς τρόπους για να αποφύγουμε τις ιώσεις: το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητη για να αποφύγετε τις ιώσεις την περίοδο γρίπης της και του κρυολογήματος. Το σχολαστικό τρίψιμο των χεριών όμως σε όλο τους το μήκος μέχρι τους αγκώνες σας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μελέτες δείχνουν ότι το αντιβράχιο έχει περισσότερα βακτήρια σε σχέση με τη μασχάλη μας.

Οι πιο φιλόξενες θέσεις για τα μικρόβια είναι οι πήχεις, οι παλάμες, τα δάχτυλα, πίσω από το γόνατο και τα πέλματα των ποδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder. Οι ειδικοί συνιστούν, λοιπόν, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και των αντιβραχίων σας με σαπούνι για αρκετά δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό ή πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Ακόμη το στέγνωμα των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο. Η επαναλαμβανόμενη χρήση της ίδιας πετσέτα μπορεί να σας μεταφέρει ακόμη περισσότερα μικρόβια σε σχέση με πριν το πλύσιμο των χεριών σας.

Μην ξεχνάτε ακόμη ότι είναι σημαντικό να προστατεύετε τους άλλους όταν πρόκειται να φταρνιστείτε. Ακόμα καλύτερα είναι όταν πρόκειται να βήξετε ή να φτερνιστείτε,  είναι να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας ή το βραχίονα σας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αποφύγετε να χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, τα οποία μπορεί να μην είναι πάντα καθαρά, ενώ δεν εμποδίζουν την εξάπλωση των μικροβίων στο περιβάλλον.

 

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea