Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ειδική διατροφή για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ms

Ειδική διατροφή για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τις περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Κυρίως όμως είναι ένα νόσημα των νέων, αφού χτυπάει κυρίως την ηλικιακή ομάδα 20 με 40 ετών, ενώ δείχνει σαφή προτίμηση στο γυναικείο φύλο, πλήττοντας διπλάσιες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες.

Ελιξίριο για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να αποτελέσει η σωστή διατροφή, που προλαμβάνει και άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καλή ψυχολογία.

Ευεργετικά αποτελέσματα μέσω διατροφής, δεν έχουν ακόμα σημειωθεί ακόμη για τις περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Παρόλα αυτά, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πολυσκόρεστων λιπαρών οξέων με την αργή εξέλιξη της νόσου, και συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του λινολενικού οξέος.

Έντονη συζήτηση υπάρχει επίσης γύρω από την επίδραση της βιταμίνης D αλλά και στις 2 περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί ο ρόλος των παραπάνω στην θεραπεία της ασθένειας. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διατροφικές οδηγίες σχετικά με την διατήρηση της καλής υγείας αλλά και την αποφυγή της παχυσαρκίας που φαίνεται να επιβαρύνει την κατάσταση.

Αυτές συνοψίζονται στα εξής:

  • Ορισμένες υποστηρίζουν ότι το ηλιέλαιο και το έλαιο σόγιας ίσως να είναι ευεργετικά λόγω των πολυσκόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώστε τα ωμά, όχι στο τηγάνισμα! Δοκιμάστε επίσης και το έλαιο από λιναρόσπορο ή προσθέστε τον σπόρο σπασμένο στα γεύματά σας.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε λίπος. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά (λίπος κρέατος, τηγανιτά κλπ) και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
  • Φροντίστε όσο το δυνατό να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα.
  • Επιλέξτε τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι αν παρουσιάζετε οιδήματα (π.χ. ανθότυρο)
  • Επιλέξτε ψάρια πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα, π.χ. μπακαλιάρος, σαρδέλες, τόνος (όχι σε λάδι), γλώσσα, σολομός, ρέγκα ,κολιός, πέρκα, μύδια, μαρίδα). Συμπληρωματικά μπορείτε να καταναλώσετε οστρακοειδή (αστακός, μύδια). Αποφύγετε την κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου καθώς και τα είδη: ξιφίας και καρχαρίας καθώς περιέχουν μεθυλικό υδράργυρο.

Μαρία Τουμπή Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSci

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea