Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδικά γάντια μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλούσα, για τα άτομα με προβλήματα ακοής! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

these-gloves-can-convert-sign-language-into-spoken-english

Ειδικά γάντια μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλούσα, για τα άτομα με προβλήματα ακοής! (Βίντεο)

Δυο νέοι δευτεροετής φοιτητές του πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον κατασκεύασαν ένα ειδικό γάντι που μετατρέπει τη νοηματική γλώσσα σε ήχο και μεταφράζεται στα αγγλικά. Το γάντι αναγνωρίζει τις χειρονομίες του ατόμου που το χρησιμοποιεί και τις στέλνει σε μια βάση δεδομένων. Η αποστολή γίνεται ασύρματα και αν η βάση αναγνωρίσει τις χειρονομίες ως λέξη η ολοκληρωμένη φράση, ακούγεται αυτόματα από ένα ηχείο σε ομιλούσα γλώσσα!

Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησαν οι Navid Azodi και Thomas Pryor, ήταν πώς να μεταφράσουν τη νοηματική. «Είναι μια τόσο δυναμική και όμορφη γλώσσα που δημιουργείται με φυσικό τρόπο από το σώμα μας, πως μπορείς να την ¨γυρίσεις¨ σε προφορική; Είδαμε ότι η σύνταξη της και οι αποχρώσεις της ήταν πολύ δύσκολο να μεταφραστούν. Δεν έχουμε όλο το λεξιλόγιο της Αμερικάνικης νοηματικής γλώσσας, δε θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα πάντα. Έχουμε δημιουργήσει όμως ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο και μπορούμε τώρα να χτίσουμε περισσότερα πάνω σε αυτό!»

yourstory-sign-language-gloves

Με αυτή τους την εφεύρεση κέρδισαν 10.000 δολάρια σε διαγωνισμό τα οποία θα τα επενδύσουν όπως είπαν στην εξέλιξη της κατασκευής τους. Θέλουν επίσης να δημιουργήσουν τις δομές ώστε να γίνει ευκολότερη η μετάφραση της νοηματικής και σε άλλες γλώσσες πέραν της καθομιλουμένης αμερικάνικης αγγλικής γλώσσας.

Η ιδέα γεννήθηκε αρχικά από τον Ναβίντ ο οποίος μέχρι τα 7 του δε μιλούσε καθόλου και έπρεπε να χρησιμοποιεί μη προφορικούς τρόπους επικοινωνίας. Μοιράστηκε την ιδέα του με τον Τόμας και επειδή είχαν και οι 2 το ενδιαφέρον στο να επιλύουν προβλήματα μέσα από εφευρέσεις με κάποιο τρόπο τους ήρθε η ιδέα για τα γάντια.

7368330-3x2-940x627

Η λειτουργία τους είναι απλή: με ειδικούς αισθητήρες προσαρμοσμένους στα γάντια, γίνεται η λήψη της κάθε χειρονομίας. Μέσω Bluetooth αποστέλλονται στην εξειδικευμένη βάση δεδομένων της αμερικάνικης νοηματικής γλώσσας.

«Δε θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάνε η χρησιμοποιούν την νοηματική. Θέλουμε να δώσουμε στα άτομα με κώφωση άλλο ένα βοήθημα ώστε οποίος θελήσει να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα άτομα με προβλήματα ακοής, δίνοντας τους κι άλλες προοπτικές επικοινωνίας. Η νοηματική γλώσσα είναι τόσο μοναδική και ιδιαίτερη για κάθε πολιτισμό και χώρα ξεχωριστά. Δε θέλουμε να μπούμε στο δρόμο της, απεναντίας προσπαθούμε να χτίσουμε γέφυρες και να εξαλείψουμε τα σύνορα ανάμεσα σε κάθε γλώσσα.»

«Δε μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε κάποια εταιρεία με τεράστια κέρδη μέσα από αυτό το εγχείρημα. Δε περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι. Θέλουμε να δώσουμε πρόσβαση στην επικοινωνία σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ως αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.»

Ακόμα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο μαζικής παραγωγής ή πώλησης του προϊόντος, ελπίζω όμως σύντομα να καταφέρουν να το διαθέσουν στο ευρύ κοινό και να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να επικοινωνούν με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Καλή επιτυχία και εύχομαι το έργο τους να αποτελέσει έμπνευση και για άλλους!

Δείτε το βίντεο:

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: abc.net.au

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Το θαύμα της επιστήμης: Eκ γενετής κωφό αγοράκι ακούει για 1η φορά 11 χρόνια μετά τη γέννησή του

Efi Nika

Παιδιά που είχαν γεννηθεί κωφά απέκτησαν ακοή χάρη σε γονιδιακές θεραπείες

Efi Nika