Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ιδανικό φάρμακο για διαβητικούς καρδιοπαθείς;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο διαβήτης, δηλαδή το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, θεωρείται κατεξοχήν πάθηση καταστροφής όλων των αρτηριών του οργανισμού.

Οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους και αναπτύσσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα αθηροσκλήρωση, δηλαδή αθηροσκληρωτικές πλάκες πάνω στο τοίχωμά τους γεμάτες κυρίως από χοληστερίνη. Οι πλάκες αυτές μπορούν να σπάσουν και να φράξουν 100% την αρτηρία, προκαλώντας κυρίως εμφράγματα στην καρδιά, εγκεφαλικά επεισόδια ή απόφραξη και ισχαιμία στα κάτω άκρα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ακρωτηριασμό του ποδιού.

Ο διαβήτης κατατάσσεται ως η έβδομη αιτία που μπορεί να προκαλέσει καρδιακό θάνατο μεταξύ των καρδιακών παθήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των θανάτων των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη οφείλονται σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Το να υπάρξει κατά συνέπεια ένα φάρμακο που να ελαττώνει τη θνητότητα των διαβητικών είναι γεγονός υψίστης σημασίας.

Προ καιρού ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine» μια μελέτη (EMPA-REG – Outcome) με εντυπωσιακά ευρήματα. Οι διαβητικοί που έπαιρναν ως πρόσθετο φάρμακο ένα νέο αντιδιαβητικό φάρμακο (εμπαγλιφοζίνη) είχαν προστασία. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 14%, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 32%.

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί κανένα άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο δεν έχει δώσει ανάλογα αποτελέσματα. Η μείωση μάλιστα των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία κατά 32% θέτει το ερώτημα κατά πόσο το φάρμακο αυτό έχει πλειοτροπική δράση πέραν των διαβητικών ασθενών. Ομως, μια μόνο μελέτη ίσον καμία μελέτη, έστω και εάν δημοσιεύεται σε ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Συνεπώς, όπως για κάθε μελέτη, και για τη συγκεκριμένη θα χρειαστούν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα αυτά. Μόνο έτσι τα ευρήματα θα υιοθετηθούν από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ιατρικές ενώσεις και τελικά το φάρμακο θα ενταχθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες με συγκεκριμένη ένδειξη. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται για κάθε φάρμακο ή ιατρική συσκευή που προτείνεται για ευρύτερη χρήση.

Εντούτοις, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για οτιδήποτε νέο και πρωτοποριακό, η μελέτη EMPA-REG – Outcome με χρήση του αντιδιαβητικού φαρμάκου εμπαγλιφοζίνης θεωρείται σημαντική επιστημονική προσφορά και ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων, το FDA, πρόσφατα το ενέκρινε για τους διαβητικούς καρδιοπαθείς.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@