Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Είχες ακμή στην εφηβεία; Θα μείνεις νέος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635740776185337491

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για τα καλά τι πάει να πει ακμή στην εφηβεία, καθώς μεταξύ άλλων, ήταν ένα από τα προβλήματα που μας ενοχλούσαν ιδιαιτέρως. Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως όσοι βίωσαν την εμπειρία της ακμής, κερδίζουν τον χρόνο και δεν του επιτρέπουν να αφήνει τα σημάδια του στο σώμα τους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Telegraph οι έφηβοι που είχαν ακμή, έχουν στα κύτταρά τους μία ενσωματωμένη προστασία κατά της γήρανσης που γίνεται ορατή στη μετέπειτα ζωή τους.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές σημειώνουν πως οι ρυτίδες και τα σημάδια της γήρανσης όπως η λέπτυνση του δέρματος εμφανίζονται πολύ αργότερα στα άτομα που έχουν βιώσει την ακμή.

Τι σχέση έχει η ακμή με την νεανικότητα;

Οι ερευνητές προτείνουν πως τα άτομα που είχαν ακμή στην εφηβεία τους, κατά μία έννοια βιώνουν τα οφέλη αυτής της κατάστασης σε έναν δεύτερο χρόνο, “κερδίζοντας” τα γηρατειά, των οποίων τα σημάδια δεν είναι εμφανή επάνω τους.

Είχες ακμή στην εφηβεία; Θα μείνεις νέος

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα προτείνει πως οι έφηβοι που είχαν ακμή, τείνουν να έχουν σημαντικά μεγαλύτερα τελομερή και μπορούν ως εκ τούτου να ευλογηθούν με το δώρο της μακράς διαρκείας νεανικότητα.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Simone Ribero από το Kings College του Λονδίνου, σημειώνει: “Για πολλά χρόνια οι δερματολόγοι έχουν εντοπίσει ότι το δέρμα όσων είχαν ακμή, φαίνεται να γερνάει πιο αργά σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν βιώσει καμία ακμή στη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ αυτό έχει παρατηρηθεί σε κλινικές ρυθμίσεις, η αιτία αυτού ήταν ασαφής προηγουμένως”.

“Τα ευρήματα αυτά μας υποδηλώνουν ότι η αιτία θα μπορούσε να συνδέεται με το μήκος των τελομερών που φαίνεται να είναι διαφορετική σε όσους είχαν ακμή. Τα κύτταρά τους μπορούν να προστατευθούν ενάντια στη γήρανση.

Με την εξέταση βιοψιών του δέρματος, ήμασταν σε θέση να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τις εκφράσεις των γονιδίων που σχετίζονται με αυτό.

Είχες ακμή στην εφηβεία; Θα μείνεις νέος

Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να εξετάσουμε αν ορισμένα μονοπάτια γονιδίων μπορούν να παρέχουν μία βάση για χρήσιμες παρεμβάσεις”, καταλήγει.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1205 δίδυμες γυναίκες, εκ των οποίων το ένα τέταρτο από αυτές είχαν ακμή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology και σύμφωνα με τα ευρήματα της η ανάλυση των δειγμάτων του δέρματος από τις δίδυμες γυναίκες υπογράμμισε το μονοπάτι του γονιδίου p53, το οποίο ρυθμίζει την απόπτωση ή τον “προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο”- ένα είδος κυτταρικής αυτοκτονίας.

Η Dr Veronique Bataille, μία εκ των συγγραφέων, μεταξύ άλλων λέει: “Τα μεγαλύτερα τελομερή είναι πιθανό να είναι ένας παράγοντας που εξηγεί την προστασία από την πρόωρη γήρανση του δέρματος σε άτομα που στο παρελθόν είχαν ακμή”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea