Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

 Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η διατροφή μας χρειάζεται αναπροσαρμογή. Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να καταναλώσουμε, ανάμεσά τους, όμως, βρίσκουμε κάποια μας ωφελούν στο έπακρο και αξίζει να «επισκέπτονται» πιο συχνά το πιάτο μας.

Καρπούζι
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι είναι ίσως το πιο ισχυρό σύμβολο της εποχής. Με 92% περιεκτικότητα σε νερό είναι απόλυτα ενυδατικό, ενώ η ζάχαρη που περιέχει δεν είναι τόση όση νομίζετε, με το μήλο να το ξεπερνάει σε περιεκτικότητα. Εκτός από δροσερό και απολαυστικό, το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στο λυκοπένιο που του χαρίζει το χρώμα του, ενώ το κάλιό του συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και διαθέτει διουρητική δράση, με 50 θερμίδες στη 1 φέτα. Κι αν το έχετε βαρεθεί σκέτο, προσθέστε το στις σαλάτες σας ή φτιάξτε το… παγωτό!

 

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Σκόρδο
Μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για την αναπνοή σας -και κατ’ επέκταση για τις κοινωνικές σας σχέσεις- αλλά όσον αφορά την υγεία, το σκόρδο κάνει θαύματα. Κατ’ αρχάς, περιέχει βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνη C παρέχοντας αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό. Ακόμη, η L- κυστεΐνη του βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ κάνει καλό και στην καρδιά, μειώνοντας την «κακή» χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας την «καλή». Γι’ αυτό βάλτε το περισσότερο στη διατροφή σας, χρησιμοποιήστε το στα φαγητά σας ή καταναλώστε περισσότερη σκορδαλιά, σκορδόψωμο κ.ά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο πιο έντονο βούρτσισμα δοντιών στη συνέχεια, αλλά είναι για καλό σκοπό.

 

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Νεκταρίνι
Αν το μπερδεύετε με το ροδάκινο, θυμηθείτε ότι το νεκταρίνι είναι μικρότερο, με λεία φλούδα. Παρότι υστερεί στις διαστάσεις όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα οφέλη: το β-καροτένιο ωφελεί την υγεία των ματιών, η βιταμίνη C που περιέχει, θωρακίζει το σώμα από ορισμένες ασθένειες και προσφέρει αντιοξειδωτική δράση, ενώ η λουτεΐνη προστατεύει επίσης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, δε σταματούν εκεί, με τις φυτικές ίνες που φτάνουν τα 2,4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι να μας φέρνουν κορεσμό και να κάνουν καλό στο έντερο, τα φυσικά του σάκχαρα να μας παρέχουν ενέργεια και το ασβέστιο και το μαγνήσιό του να προωθούν την υγεία των οστών, με μόλις 46 θερμίδες στο 1 νεκταρίνι. Αν, μάλιστα, το συνδυάσετε σε φρουτοσαλάτα με λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα οφέλη για τα οστά σας αυξάνονται.

 

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Μελιτζάνα
Πάρτε μια μελιτζάνα, τεμαχίστε τη και γεμίστε ένα φλιτζάνι. Καταναλώνοντας το περιεχόμενο, θα έχετε χαρίσει στον εαυτό σας βιταμίνη C και Α, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την όραση, σίδηρο που τονώνει τον οργανισμό, ασβέστιο και μαγνήσιο που ενισχύουν την υγεία των οστών και βιταμίνη Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος. Ακόμη, τα περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών που θα καταναλώσετε ευεργετούν την υγεία του εντέρου, συμβάλλουν στη μείωση χοληστερίνης και σας κρατούν χορτάτους, ενώ οι θερμίδες αντιστοιχούν σε μόλις 35.  Δείτε εδώ μια υπέροχη συνταγή για ελαφριές μελιτζάνες.

 

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

Μπάμιες
Ξέρουμε ότι πολλοί θα ξινίζετε αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι όμως ότι οι μπάμιες, παρά την περίεργη υφή τους, παραμένουν άκρως ωφέλιμες –γι’ αυτό άλλωστε περάσαμε όλα τα παιδικά μας χρόνια να τις τρώμε με το ζόρι. Εκτός του ότι αποδίδουν πολύ λίγες θερμίδες (45 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), είναι πλούσιες σε βιταμίνες (C, A, βιταμίνες Β), μας παρέχουν ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά και οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο σάκχαρο, τη χοληστερίνη και τη σιλουέτα, ωφελώντας ταυτόχρονα το παχύ έντερο. Αν η λαδερή τους μορφή δεν σας καλύπτει γευστικά, δοκιμάστε τες στο φούρνο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, ντομάτες, σκόρδο και μαϊντανό για έξτρα οφέλη. Δείτε εδώ μια υπέροχη συνταγή με μπάμιες στο φούρνο.

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika