Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι τύποι της σχιζοφρένειας.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι τύποι της σχιζοφρένειας.

o-SCHIZOPHRENIA-facebook

Οι τύποι της σχιζοφρένειας.

Η σχιζοφρένεια είναι η πιο συχνή ψυχωτική διαταραχή και αποτελείται από διάφορα είδη. Τα πιο συχνά της συμπτώματα είναι η παραμόρφωση της σκέψης, της αντίληψης και του συναισθήματος και η παράξενη συμπεριφορά. Η απόσυρση από την κοινωνία και η επαγγελματική δυσλειτουργία συμπεριλαμβάνονται στα συμπτώματα. Υπάρχουν λοιπόν 4 τύποι της σχιζοφρένειας. Πάμε να τους αναλύσουμε.

Τύποι της σχιζοφρένειας

  • Κατατονικός τύπος: αυτός χαρακτηρίζεται από κινητικές διαταραχές, όπως η υιοθέτηση κατατονικής στάσης, δηλαδή το άτομο μένει στατικό για ώρες, εμβρόντητο, με κηρώδη ευκαμψία, όπου μπορεί να τοποθετείται το άκρο του, χωρίς αντίσταση σε ένα σημείο και να μένει έτσι για ώρες. Το άτομο μπορεί να μένει βουβό η απλά να επαναλαμβάνει ότι ακούει.
  • Παρανοϊκός τύπος: αυτός χαρακτηρίζεται από ιδέες καταδίωξης, μεγαλείου η επίδρασης, έτσι η συμπεριφορά του αντανακλά την πεποίθηση ότι παρακολουθείτε η ελέγχεται η διαθέτει υπερφυσικές ικανότητες. Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά χωρίς συναισθηματική άμβλυνση, αποδιοργάνωση του λόγου η κατατονική συμπεριφορά. Αυτός ο τύπος έχει την καλύτερη πρόγνωση.
  • Αποδιοργανωμένος τύπος: αυτός αναγνωρίζεται από την προοδευτική διαταραχή της σκέψης, χωρίς διαταραχή του λόγου, αλλά χωρίς να πλήρη τα κριτήρια των τριών πρώτων τύπων.
  • Αδιαφοροποίητος τύπος: αυτός συνδυάζει συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και αποδιοργάνωση του λόγου, αλλά χωρίς να πληροί τα κριτήρια των τριών πρώτων τύπων.

Χρησιμοποιούνται επίσης δυο άλλες διαγνωστικές κατηγορίες ο υπολειμματικός τύπος και ο σχιζοφρενοειδής. Ο πρώτος περιγράφει ασθενείς που μπορεί να είχαν σχιζοφρενικά συμπτώματα στο παρελθόν, ενώ ο δεύτερος περιγράφει τη μορφή που είναι σχεδόν πλήρως εκδηλωμένη σχιζοφρένεια αλλά δεν έχει συμπληρώσει εξάμηνη διάρκεια των συμπτωμάτων.

 

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720 και στην σελίδα μας autosinidisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika