Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1213

Οι ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολύ συχνές, αφού ο συνολικός επιπολασμός τους βρέθηκε στο επίπεδο του 27% των ενηλίκων. Με άλλα λόγια 1 στους 4 Έλληνες ενήλικες πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση.

Οι ρευματικές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται περίπου για το:

-40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
-50% μακροχρόνιας ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.)
-30% των απουσιών από την εργασία
-25% της χρήσης φαρμάκων και
-20% χρήσης των ιατρικών επισκέψεων.

Οι ρευματικές παθήσεις (δηλ. οι μη τραυματικές παθήσεις των αρθρώσεων, μυών, τενόντων τενόντων, οστών και σπονδυλικής στήλης) είναι πολύ συχνές, αφού 2.5 εκατ. Έλληνες εμφανίζουν κάποια ρευματική πάθηση. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν σημαντικά συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, αφού 34% των ενήλικων γυναικών (συνολικά περίπου 1.600.000 γυναίκες) και 20% των ενήλικων ανδρών (συνολικά περίπου 900.000 άνδρες) πάσχουν από ρευματικές παθήσεις. Η συχνότητα τους αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας από 4% στην ηλικιακή ομάδα των 19-28 ετών σε 52% στην ομάδα των 69 ετών και πάνω.

Σήμερα όμως, όπως υποστηρίζει το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, οι ρευματικές παθήσεις και οι δυσμενείς τους επιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με δύο προϋποθέσεις, που μπορεί να εξασφαλιστούν με ενημέρωση του κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Εντούτοις οι ασθενείς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς γιατρούς, δηλ. τους ρευματολόγους, με αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή/και σε άλλα όργανα, λειτουργικών διαταραχών ή και αναπηρίας. Το κύριο αίτιο της καθυστέρησης στην επίσκεψη σε ρευματολόγους είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις ούτε γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επισκεφθούν ρευματολόγους όταν εμφανίζουν πόνο μη τραυματικής αιτιολογίας σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, πραγματοποιεί την 23η Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού με θέμα «Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα» την Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 18:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΑΛΥΨΩ (Γρηγορίου Λαμπράκη 9). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

capitalhealth.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika