Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η Ψυχολογία του Μετανάστη και οι επιπτώσεις της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Ψυχολογία του Μετανάστη και οι επιπτώσεις της

22549732_2015_08_09T134137Z_997482169_GF20000018401_RTRMADP_3_EUROPE_MIGRANTS_GREECE.limghandler

Η πλειοψηφία των ανθρώπων, Ελλήνων ή ξένων, που μεταναστεύουν περνούν μια σειρά από ψυχολογικές διεργασίες μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

Η μετακίνηση με σκοπό την εγκατάσταση –μόνιμη ή προσωρινή- σε άλλο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο μετανάστης βιώνει πολλαπλές απώλειες φεύγοντας από τη χώρα καταγωγής του, ακόμα κι αν είναι απόλυτα σίγουρος ότι η απόφαση που έχει πάρει είναι η καλύτερη για τον ίδιο ή/και την οικογένειά του. Μια πρώτη αντίδραση, ωστόσο, είναι η χαρά για το νέο περιβάλλον, για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, για τα θετικά και τα καλά της κοινωνίας στην οποία αποφάσισε να μεταναστεύσει και η ανακούφιση για τα αρνητικά που άφησε πίσω του. Τον συνεπαίρνει το καινούριο και το διαφορετικό και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και την επιλογή. Η πολιτισμική του ταυτότητα όμως παραμένει ανέγγιχτη.

Σύντομα, όμως, η χαρά ενδέχεται να μετατραπεί σε άγχος, πανικό ή/και απελπισία, καθώς ο μετανάστης αρχίζει να συνειδητοποιεί τις αρνητικές πλευρές της χώρας στην οποία μετοίκησε. Εμφανίζονται πρακτικά προβλήματα που τον δυσκολεύουν, τον μπερδεύουν και τον αποδιοργανώνουν. Παρότι επώδυνο, το στάδιο αυτό είναι σημαντικό, μια και συντελεί στην απομυθοποίηση του νέου περιβάλλοντος, ώστε ο μετανάστης τελικά να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πού βρίσκεται. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω συνειδητοποίησης, ο θυμός είναι μια αναμενόμενη αντίδραση. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να κατευθύνεται προς τον ίδιο τον μετανάστη για την απόφαση του ή για την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ή προς την κοινωνία στην οποία ζει. Το ηθικό του καταρρακώνεται και η αυτοεκτίμησή του μειώνεται αισθητά. Φόβος και άγχος ότι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει είναι συχνές συναισθηματικές αντιδράσεις. Η μοναξιά είναι πιο έντονη σ’ αυτή τη φάση, αφού συνειδητοποιεί όσα έχει χάσει. Παρατηρεί διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στους ντόπιους και κάνει συγκρίσεις που του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και ένταση.

prosfyges

Σταδιακά, ο μετανάστης αναδιοργανώνεται. Ο θυμός του εξωτερικεύεται προς τους ντόπιους και μπορεί να φτάσει στο σημείο να απορρίψει την κοινωνία στην οποία ζει. Έχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη του τόπου όπου διαμένει και των πολιτισμικών διαφορών και ομοιοτήτων. Αρχίζει να αλλάζει συμπεριφορά, ανάλογα και με το ποιους επιλέγει να συναναστραφεί περισσότερο: με τους ντόπιους, με άτομα από τον τόπο καταγωγής του, με όσους συμβάλλουν στην προσωπική του εξέλιξη ή με ουσιαστικά με κανέναν. Ένας μετανάστης που συναναστρέφεται περισσότερο με ντόπιους μπορεί να υιοθετήσει τη νέα κουλτούρα και να αφομοιωθεί από το καινούριο περιβάλλον. Ενδέχεται να αισθάνεται και ενοχές για την επιλογή του αυτή. Παράλληλα, νιώθει περισσότερο αποδεκτός και ασφαλής. Χάνει, ωστόσο, την πολιτισμική του ταυτότητα.

Εκείνος που θα παραμείνει στον κύκλο των ομογενών του θα κρατήσει την πολιτισμική του ταυτότητα και κληρονομία, αλλά είναι πιθανόν να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στον νέο πολιτισμό και ίσως να μην το επιδιώξει. Ο μετανάστης που θα αποφασίσει να συγχρωτιστεί με άτομα, τόσο από τον δικό του πολιτισμό, όσο και με ντόπιους με την προϋπόθεση ότι τον βοηθούν στην προσωπική του εξέλιξη, θα έχει και την καλύτερη προσαρμογή στη νέα κοινωνία. Διατηρεί κομμάτια της πολιτιστικής του ταυτότητας από την χώρα προέλευσής του και την εμπλουτίζει με καινούρια στοιχεία. Καταφέρνει να προσαρμοστεί, χωρίς να αφομοιωθεί.

Κάποιοι μετανάστες, βέβαια, δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή και είτε επιστρέφουν είτε συνεχίζουν να ζουν περιθωριοποιημένοι και ξένοι στον τόπο διαμονής τους. Οι τελευταίοι αποφεύγουν να προσεγγίσουν τους ντόπιους γιατί τους περιφρονούν ή τους φοβούνται, αλλά και τους δικούς τους, γιατί τους θυμίζουν όσα έχασανΟι περισσότεροι μετανάστες καταφέρνουν να εκτιμήσουν τα θετικά της νέας χώρας και να αποδεχτούν τα αρνητικά. Είναι σε θέση να απολαύσουν την καινούρια τους ζωή, νιώθοντας ικανοποίηση για την επιλογή τους. Έχουν βρει τρόπους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Σταδιακά θα αρχίσουν να αισθάνονται μέρος του συνόλου, διατηρώντας βέβαια και τη διαφορετικότητά τους.

Οι ψυχολογικές αυτές διεργασίες δεν ακολουθούν απαραίτητα την παραπάνω σειρά, ούτε και όλοι οι μετανάστες βιώνουν όλα τα συναισθήματα που αναφέρθηκαν. Το αν και το σε ποιο βαθμό θα προσαρμοστεί ο κάθε μετανάστης, αλλά και η ένταση των συναισθημάτων και των διακυμάνσεών τους εξαρτάται, άλλωστε, από την ηλικία, το φύλο, την προσωπικότητα, τις εμπειρίες, την ωριμότητα, αλλά και το κοινωνικο-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.

 

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720 και στην σελίδα μας autosinidisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika