Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η πατούσα μας δείχνει την καλή μας υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η πατούσα μας δείχνει την καλή μας υγεία

Η πατούσα μας δείχνει την καλή μας υγεία

Η καθημερινή μηχανική πίεση που ασκείται στα πόδια, από το περπάτημα, το τρέξιμο ή ακόμα και την λανθασμένη στάση του σώματος, λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία μας, όπως επισημαίνει ο ποδίατρος κ. Μάνος Αρβανιτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτάκη, για να υπάρχει σταθερότητα και ελαστικότητα σε κάθε μας βήμα, το ανθρώπινο πόδι αποτελείται από 26 οστά, τα οποία σε συνδυασμό με δεκάδες μύες, τένοντες και συνδέσμους, επιτυγχάνουν αυτό τον σκοπό.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η υγεία μας είναι καλή μπορούμε να κάνουμε μια ειδική εξέταση της πατούσας μας, η οποία λέγεται πελματογράφημα.

Το πελματογράφημα είναι μια παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων, ανώδυνη και  χωρίς ακτινοβολία και μας δείχνει πώς περπατάμε και τι πιέσεις παίρνουμε από το έδαφος. Όπως διευκρινίζει ο κ. Αρβανιτάκης,οι πιέσεις είναι η βασική αιτία για τα προβλήματα που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, το ισχίο και τη μέση.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τον πελματογράφο, μια πλατφόρμα που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένη με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ειδικό πρόγραμμα (software).

Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, τη στατική και τη δυναμική. Στο στατικό ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή. Ενώ στο δυναμικό, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα, και ο υπολογιστής καταγράφει τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης. Πιο απλά, εμφανίζει στην οθόνη τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους.

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλνονται στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές (νόρμες) και οι πληροφορίες αξιολογούνται. Έτσι, όταν κριθεί απαραίτητο, συστήνεται στον ασθενή να χρησιμοποιεί ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, που είναι κατασκευασμένα για αυτόν και μόνο αυτόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος.

Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των πελμάτων όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας), πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδη διαβήτη. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιείται για περίπτωσεις που μπορεί να υπάρχει διαβητικό πόδι, δηλαδή πάθηση των κάτω άκρων που προκύπτει από τον διαβήτη.

 

 

 

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@