Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Η παρακεταμόλη δεν μειώνει τον πόνο στη μέση και τις αρθρώσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η παρακεταμόλη δεν μειώνει τον πόνο στη μέση και τις αρθρώσεις

Η παρακεταμόλη είναι αναποτελεσματική στην μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας και της μέσης, παρότι χορηγείται ευρέως γι’ αυτόν, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 13 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο δεν ελαττώνει τον πόνο ούτε βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), στις μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικά 5.366 εθελοντές, στους 3.541 εκ των οποίων είχε αξιολογηθεί η δυνητική επίδραση της παρακεταμόλης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου και στους υπόλοιπους 1.825 στον πόνο στη μέση.

Στις μελέτες αυτές οι ασθενείς έπαιρναν κατά περίπτωση έως και 4.000 mg από το φάρμακο την ημέρα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ διαπίστωσαν ότι το φάρμακο «ήταν αναποτελεσματικό για τον πόνο στη μέση», ενώ στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας παρείχε τόσο μικρό όφελος ώστε «δεν είναι πιθανό να έχει σημασία για τους ασθενείς ή τους γιατρούς».

ponos-sth-mesi

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν παρακεταμόλη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στο αίμα τους. Ωστόσο «η κλινική σημασία του ευρήματος αυτού παραμένει άγνωστη», επισημαίνουν.

Ίσως λοιπόν αντί για φάρμακα, οι ασθενείς να έπρεπε να αυξάνουν την φυσική τους δραστηριότητα, διότι πρόσφατα ευρήματα δείχνουν πως η συστηματική γυμναστική (όπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών) ασκεί πολύ εντονότερη αναλγητική δράση, ειδικά στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, καταλήγουν.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika