Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η οσμή της αναπνοής σας μαρτυρά από τι μπορεί να πάσχετε (λίστα)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η οσμή της αναπνοής σας μαρτυρά από τι μπορεί να πάσχετε (λίστα)

Η οσμή της αναπνοής σας μαρτυρά από τι μπορεί να πάσχετε – λίστα

Η διάγνωση των ασθενειών μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία 25ετία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες έχει διαπιστωθεί ότι περισσότερες από 50 ασθένειες έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τη χημική σύσταση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο και την οσμή της αναπνοής μας.

Δείτε αναλυτικά για ποιες ασθένειες ίσως σας προειδοποιεί η αναπνοή σας:

  • Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ψάρι», ίσως πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια
  • Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ασετόν», ίσως πάσχετε από διαβήτη
  • Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ψωμί», ίσως πάσχετε από τυφοειδή πυρετό
  • Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «σάπιο μήλο», ίσως πάσχετε από διαβητική κετοξέωση
  • Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «σταφύλι», ίσως πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η αξιολόγηση των οσμών του σώματος εφαρμόζεται σε τομείς της ιατρικής όπως η διαγνωστική, η ανοσολογία, η παθολογοανατομία, η αποκατάσταση, η φαρμακολογία, η φυσιοθεραπεία, η φυσιολογία, η προληπτική ιατρική, η τηλεϊατρική και η επούλωση των πληγών.

Νόσοι που μπορεί να σχετίζονται με δυσάρεστη αναπνοή (δεν παρουσιάζονται με σειρά πιθανότητας εμφάνισης – κάποιες είναι ιδιαιτέρως απίθανες):

  • Οξεία νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα
  • Οξεία νεκρωτική ελκώδης βλεννογονίτιδα
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • Εντερική απόφραξη (μπορεί να προκαλέσει οσμή κοπράνων)
  • Βρογχιεκτασία
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (μπορεί να προκαλέσει οσμή αμμωνίας)
  • Διαβήτης (φρουτώδης ή γλυκιά οσμή σε κετοξέωση)
  • Οισοφαγικός καρκίνος
  • Καρκίνος του στομάχου
  • Γαστροδωδεκαδακτυλικό συρίγγιο (φρουτώδης αναπνοή)
  • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια
  • Διαβητική κετοξέωση
  • Πνευμονικό απόστημα
  • Όζαινα ή ατροφική ρινίτιδα
  • Περιοδοντίτιδα
  • Φαρυγγίτιδα
  • Εκκόλπωμα Zenker

Πολλές φορές η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού όπως:
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

Τα προβλήματα του συκωτιού και των νεφρών. Οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση.

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη του φάρυγγα, προβλήματα των ιγμορείων, χαμηλή πρόσληψη υγρών ή έλλειψη ροής σιέλου.

Όταν έχουμε κακοσμία στόματος, γιατί δεν την αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι;

Εξαιτίας ενός φαινομένου, το οποίο ονομάζεται προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι, με τον καιρό, τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση και βρίσκονται στη μύτη συνηθίζουν στη συγκεκριμένη μυρωδιά, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αντιλαμβανόμαστε την κακοσμία-κάτι όμως, που δεν ισχύει και για τους γύρω μας. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει, εάν όντως υπάρχει πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων, που αναφέρουν την αίσθηση αλλοιωμένης γεύσης και θεωρούν ότι, παρουσιάζουν κακοσμία στόματος.

Η κακοσμία μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στις επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές. Επηρεάζει την ψυχολογία, οδηγεί σε αποφυγή του ερωτικού συντρόφου και προκαλεί τάσεις απομόνωσης.

Μικρά μυστικά και τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας

Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας, η σχολαστική καθαριότητα συμβάλλουν στην πρόληψη των δυσάρεστων μυρωδιών που μερικές φορές να αναδύει το στόμα μας.

Διατηρείτε το στόμα καθαρό.
Διατηρείτε το στόμα ενυδατωμένο
Αποφύγετε τις τροφές που έχουν άσχημη μυρωδιά
Φροντίστε να τρώτε υδατάνθρακες
Πλύσεις με βότανα

Μάσηση συγκεκριμένων βοτάνων, όπως:

Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών.

Λεμόνια
Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, το λεμόνι είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά της κακοσμίας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως αρωματικό. Χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Βελανιδιά
Ευεργετικό ρόλο στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας έχει το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας της βελανιδιάς. Γαργάρες με έγχυμα από τη φλούδα των κλαδιών της, ανακουφίζει από τις ερεθισμένες αμυγδαλές και ωφελούν άτομα με χαλάρωση των ούλων και στοματίτιδα.

Άνηθος
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αρωματικές ιδιότητες του άνηθου. Η πιο γνωστή του χρήση είναι η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, η οποία επιτυγχάνεται με το μάσημα των σπόρων του.

Ευκάλυπτος
Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα.

Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα.

Δενδρολίβανο
Το μάσημα φρέσκου δενδρολίβανου είναι ένας φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή. Είναι ό,τι πρέπει για να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Είναι αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνοντας τη δυσοσμία που προκαλείται από τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί η δυσάρεστη αναπνοή. Θα ήταν καλό να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματίες για να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα για εσάς.

Εάν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα τότε ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί σε ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο κλπ.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  , healthtimes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika