Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία

Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους έφηβους αργά τη νύχτα βλάπτει τον ύπνο τους και ενδεχομένως την ψυχική τους υγεία, λένε ερευνητές που συνιστούσαν να τεθούν όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο.

Μια διαχρονική μελέτη σε 1.101 μαθητές ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Αυστραλία διαπίστωσε σύνδεση της χρήσης κινητού αργά το βράδυ με χαμηλής ποιότητας ύπνο και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, όπως καταθλιπτικές τάσεις, μείωση της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lynette Vernon του Πανεπιστημίου Murdoch στο Περθ, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν απόδειξη της ανάγκης για περιορισμό της χρήσης smartphones από τους εφήβους στα υπνοδωμάτιά τους.

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ως ξυπνητήρι θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ρολόγια, προκειμένου να υπάρχουν πρακτικά όρια και μικρότεροι πειρασμοί για τη χρήση τους, όπως είπε.

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία

Η επιστήμονας δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν εδραιωθεί στη ζωή των νέων και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν περιορισμούς στη χρήση τους. Επισήμανε επίσης διεθνή έρευνα που διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των νέων είχε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.

Παρόλο που η σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone κατά τη νύχτα και του ύπνου, καθώς και μεταξύ του ύπνου και της ευημερίας, είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε και τα τρία μαζί.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει έρευνα που να μεταφέρει στοιχεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς τον βαθμό της χρήσης από τα παιδιά. Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, μην το ρίχνετε στην εφηβεία – ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ», υπογράμμισε η Vernon.

Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη πρόληψη, είπε η Vernon, και είναι πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσει προτού πάρουν τα παιδιά το πρώτο τους κινητό. «Ως μητέρα εφήβων, νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευτείτε τη χρήση τους και μάλιστα από νωρίς».

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα στη χρήση του τηλεφώνου: «Όταν τα παιδιά είναι επτά έως δέκα ετών, θα πρέπει να αποτελείτε πρότυπο – αφήνοντας το κινητό έξω από την κρεβατοκάμαρα κάθε βράδυ, κανονικοποιείτε την πρακτική και έχετε πιο εύκολη δουλειά στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr , iatrikanews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea