Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η νοητική κατάπτωση των ηλικιωμένων προβλέπει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η νοητική κατάπτωση των ηλικιωμένων προβλέπει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Η νοητική κατάπτωση των ηλικιωμένων προβλέπει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν λάβει διάγνωση για άνοια αλλά πετυχαίνουν χαμηλές επιδόσεις σε νοητικά τεστ που εξετάζουν το επίπεδο λογικής σκέψης, ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, προσοχής και σχεδιασμού, αντιμετωπίζουν πιθανώς μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς σχετίζονται περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπενάμ Σαμπαγιάν του Ιατρικού Κέντρου του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντεν.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 4.000 άτομα με μέση ηλικία τα 75 έτη από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά με ιστορικό αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω διαφόρων παραγόντων κινδύνου (υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, καπνίσματος κ.α.). Κανείς από τους ηλικιωμένους δεν είχε διαγνωσμένη άνοια.

Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από νοητικά τεστ στην αρχή της μελέτης και μετά παρακολουθήθηκαν επί τρία έτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όσοι είχαν εμφανίσει προ τριετίας τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ ήταν κατά μέσο 85% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα και 51% να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους είχαν το καλύτερο νοητικό σκορ. Το μόνο τεστ που δεν φάνηκε να συνδέεται με μελλοντικό αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ήταν αυτό της μνήμης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μέτριες επιδόσεις στα νοητικά τεστ μπορεί να αντανακλούν προβλήματα στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα, άρα προδίδουν έναν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Παράλληλα, εφόσον τα αγγειακά προβλήματα στον εγκέφαλο σχετίζονται στενά με τα ανάλογα προβλήματα στην καρδιά, οι αρνητικές επιδόσεις στα νοητικά τεστ μπορεί να προβλέπουν επίσης τον αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό έμφραγμα. Βέβαια, όπως επεσήμανε ο Σαμπαγιάν, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι στατιστικά μικρός.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea